Finska doldishjälten: ”Vi har en vinst till i oss”. Foto: TT

Finska doldishjälten: ”Vi har en vinst till i oss”

Publicerad

Han stod pall inför de ryska storstjärnorna – Rockfordmålvakten Kevin Lankinen och seglar långsamt upp som en ny nationshjälte i Finland.
Nu ska han bara göra det mot Kanada också.
– Det har varit en dröm sedan man var en liten pojke att nån gång få spela en VM-final och förstås vill vi vinna guld, säger Lankinen till YLE.

Den stora VM-skrällen Finland fortsatte sin fina resa genom VM i går. Stor hjälte, efter ett bombardemang från Ryssland, var målvaktsdoldisen Kevin Lankinen. Till vardags i AHL-laget Rockford. Mot Ryssland tog han allt.

– Du måste ha en bra målvakt för att vinna matcher i knockoutskedet. Vi har litat på Lankinen genom den här turneringen. Vi visste på förhand att han måste göra 30 räddningar för att vi skulle vinna semifinalen, inte 40 eller 45 utan 30. Han har börjat spela bättre och bättre under turneringens gång, fått självförtoende, säger förbundskaptenen Jukka Jalonen till YLE.

– Vi spelade tillsammans under slutet av säsongen i AHL i Rockford. På en och halv månad fick han bara spela en match, jag vet ärligt talat inte varför. Han är en otrolig målvakt, ger oss en väldig fördel. Jag tycker att han är den här turneringens bästa målvakt, fyller backen Henri Jokiharju i.

”Trott på oss själva helta turnerningen”

Lankinen själv är redo för nästa utmaning – finalen mot Kanada. Hans blott elfte i Lejontröjan.

– Vi har ett bra flow och kan spela avslappnat. Vi vill vinna en match till. Det har varit en dröm sedan man var en liten pojke att nån gång få spela en VM-final och förstås vill vi vinna guld, säger Lankinen.

– Vi har trott på oss själva hela turneringen. Jag vet inte om någon annan har gjort det, men med sättet som vi spelar på kan vi slå vilket lag som helst i den här turneringen. Jag vill tro att vi har en vinst till i oss.

VM
Kanada logo

Kanada

1 - 3

Finland logo

Finland

1-0, 0-1, 0-2
Bratislava
Publik: 9085

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer