Finländska SDHL-stjärnan: ”Förbundet har skitit i det svenska laget”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna åkte ut ur A-VM.

Fiaskot fullbordades efter förlusten mot Japan.

Ingen har hittills velat peka på vad som gått snett – från svenskt håll. I Finland däremot har Ronja Savolainen en klar uppfattning.

– Förbundet har skitit i det svenska laget. De bryr sig bara om herrarna, säger hon till SVT Sport.

Ronja Savolainen, Michelle Karvinen och Jenni Hiirikoski är alla spelare i världsklass. Tillsammans såg de till att fixa SM-guld åt Luleå/MSSK i SDHL. En liga där det kryllar av importspelare. Och en liga där finska stjärnor utvecklas och även utvecklar sin omgivning. Nu siktar de på att skriva historia som det första finska laget någonsin att ta sig till VM-final.

– Det vore stort att få göra det här hemma inför vår publik. Jag tror att vi har en bra chans. Vi har blandat för mycket i nivå i detta mästerskap. Mot USA ledde vi med 2–1 inför tredje sen började alla tro att det var lugnt och då tappade vi allt. Inte ok, säger Savolainen vars modersmål är just svenska.

Ishockey-VM

”Tycker så synd om de svenska tjejerna”

Ronja Savolainen tar själv upp det svenska uttåget ur A-VM när vi sätter oss för en intervju inför mötet med Kanada. Semifinalen som du ser i SVT på lördag.

– Jag tycker så synd om de svenska tjejerna, inleder hon.

Varför tror du att det gick som det gick?

– Jag tycker att svenska förbundet borde ger mer stöd. Det känns som att de inte bryr sig så mycket. Det är mer som att de bara tänker på killarna och herrarna. De har bara skitit i vad tjejerna gör och då har de inte haft så bra förutsättningar. Vi i Finlands landslag har jättebra förutsättningar.

”Vi får leva som riktiga proffs”

Finska lagets spelare får ett stöd på motsvarande 100 000 kronor av Finlands olympiska kommitté. De får också bra stöd av det inhemska förbundet.

– Ja vi får leva som riktiga proffs. Vi behöver inte jobba vid sidan av. Det har varit hur bra som helst och utvecklande.

– Jag hoppas att det här blir en väckarklocka så att de börjar satsa mer. Spelarna förtjänar bättre. Det är jättetråkigt att de kommer att vara i B-VM, men nu är det bara att kriga sig upp därifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet