Tomas Thorsbrink Foto: Bildbyrån

Flera SHL-domare mordhotade efter gårdagens omgång

Uppdaterad
Publicerad
Att vara domare har alltid varit krävande. Men under hösten har det blivit värre, uppger domarbasen Tomas Thorsbrink för Sportbladet. Och efter gårdagens omgång har det kommit in tre mordhot till domare.
– Vi har valt det här yrket men när personer till och med ger sig på familjemedlemmar är gränsen nådd, säger han till Sportbladet.

Det är i en intervju med Sportbladet som Tomas Thorsbrink öppnar upp och berättar om domarnas situation, och hur det blivit värre nu under hösten. Och efter gårdagen där det blev flera omdiskuterade situationer runt om i SHL kom hård kritik från både spelare och ledare.

– Allt det här har pågått under en längre tid, men framförallt accelererat nu under hösten med utspel medialt mot domare där man på ett personplan angriper domarna. Att man är missnöjd med domsluten får man säga. Men nu hänger man ut enskilda domare och kräver bestraffningar och allt möjligt. Problemet blir att de här spelarna och ledarna är idoler och det väcker upp så många andra personer, säger Thorsbrink till Sportbladet.

Och kritiken har även kommit från annat håll, där det gått över gränsen och blivit grova hot som riktas mot domarna och deras familjer.

– Bara i dag har det varit tre mordhot mot domare, där polisen är inkopplad. Vi har valt det här yrket men när personer till och med ger sig på familjemedlemmar är gränsen nådd, säger Thorsbrink till Sportbladet.

Hembesök från supportrar

Det har till och med gått så långt att personer tagit sig in på privat mark, och till avstängda områden.

– En supporterorganisation har varit på hembesök hos en domare. Ett annat närliggande exempel är när tre personer tar sig in på ett avstängt område för att markera mot en domare. Jag ser på mina domare att de inte mår bra och samma sak händer med mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer