Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom, till vänster. Foto: Bildbyrån/TT

Hockeyförbundets plan för att stärka damhockeyn

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Ishockeyförbundet förbereder ett rådslag för att diskutera damhockeyns utveckling.

I nuläget kontaktas personer som kan delta i arbetsgruppen, och målet är att presentera en plan efter sommaren.

– Många tycker nog att vi borde ha varit i gång redan och det förstår jag, men vi vill göra det här ordentligt, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

Ordföranden Anders Larsson initierade frågan om ett rådslag för damhockeyn. Nu jobbar förbundet på att förverkliga idén.

Just nu kontaktar de ett stort antal personer som anses lämpade att vara med i arbetsgruppen.

Damkronorna

– Efter sommaren kommer vi att presentera en plan med människor, tider, mål och syfte, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport och fortsätter:

– Vi vill inte göra det här som en kortsiktig panikåtgärd utifrån att vi blev sjua på OS och vill ha en bättre placering på nästa VM. I stället vill vi ta ett helhetsgrepp och få till en långsiktigt bra utveckling. Vi vill komma upp i en nivå där Damkronorna slåss om medaljer, och där har vi inte varit sedan 2007 när det blev VM-brons, säger Östblom.

Kan bli två spår

Rådslaget kan komma att delas upp i två separata spår: dels en grupp som tittar närmare på flick- och ungdomssidan, dels en annan som riktar in sig på eliten.

– Kanske är det inte samma människor som ska diskutera de här frågorna utan det kan vara bättre att jobba med olika fokus. Det här är ingen fråga vi löser på en dag utan det kommer att bli flera träffar, säger Östblom.

”Tyvärr ökar inte mängden aktiva”

Bland frågorna som ska diskuteras finns bland annat antalet utländska spelare i SDHL. En viktig punkt blir annars hur man ska jobba för att få flickor som börjat spela ishockey att fortsätta.

– Min åsikt är att vi har ett stort problem med att få tjejer att fortsätta spela ishockey. Allt för många faller ifrån för tidigt. Det är ungefär fem procent av alla som börjar som går hela vägen upp till seniornivå. I dag har vi ungefär 200 svenska seniorspelare, säger Olof Östblom.

– Tre Kronors hockeyskola har varit ett väldigt lyckat projekt och de senaste tre åren har vi fördubblat antalet tjejer, men sedan går det för fort tills de slutar efter det. Ganska länge har vi legat kring 4000 registrerade spelare från elva år och uppåt. Tyvärr ökar inte mängden aktiva utan vi ligger för konstant. Nu gäller det att verkligen ta hand om alla som börjar, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet