Fredrik Forsberg ska hjälpa BIK att rädda kontraktet. Foto: Bildbyrån

Forsberg om säsongen: ”Har varit uträknade”

Uppdaterad
Publicerad

Han lånades ut från Leksand till Karlskoga och har gjort en poäng per match. Nu ska Fredrik Forsberg hjälpa värmlänningarna till nytt kontrakt i Hockeyallsvenskan.

– Det hade varit fruktansvärt skönt. Speciellt efter den upphämtning som vi har gjort under säsongen. Vi har varit uträknade, säger Forsberg till SVT Sport.

Han startade säsongen med Leksands IF. Men efter endast sju poäng (3+4) på 26 matcher, kom han överens med klubben om att lånas ut till BIK Karlskoga.

Två klubbar som minst sagt placerat sig på varsin ände av tabellen. Medan Leksand ska gå in i den Hockeyallsvenska finalen mot Timrå för att nå en SHL-kvalplats, slåss Karlskoga för sin överlevnad i botten och för att undvika ett negativt kval.

Fredrik Forsberg har blivit en positiv injektion för Karlskogalaget sedan han anslöt och har stått för över en poäng per match (10+10) i snitt över de 19 omgångarna han har varit i klubben. Här berättar Fredrik Forsberg om hur säsongen utvecklat sig för egen del sedan han fick lånas ut.

– Tiden i Karlskoga har bara varit bra. Vi har spelat väldigt bra egentligen hela året sedan januari. Vi har knaprat igen och tagit poäng. Vi har visat att vi inte är ett bottenlag. För egen del har det fungerat bra, det är ett bra gäng och jag har kom in i det fort. Så jag har ingenting att klaga på faktiskt.

Vad är det som fungerat bättre i Karlskoga än vad det gjorde i Leksand?

– Mycket handlar så klart om förtroende. Du känner att du har ett förtroende och även att du får spela med bra spelare. Att laget går bra, då blir det lättare att prestera och man slappnar av på ett annat sätt. När man har roligt på och utanför isen.

Ingen gräver ner sig

I kväll är det sista omgången av Hockeyallsvenskan. Karlskoga ligger just nu på en negativ kvalplats, men på samma poäng som Tingsryd och en poäng efter Västervik som man möter på bortaplan i afton. Lagen man har precis ovanför sig i tabellen.

En seger krävs för Karlskoga för att ta sig över strecket. Trots det jobbiga läget laget befinner sig i och varit i egentligen hela säsongen, menar Forsberg att det alltid varit en bra stämning i laget och att det i slutändan kan varit avgörande.

– Det har det varit sedan jag kom, fast det såg mörkt ut just då. Det har känts positivt, varit bra stämning hela tiden med bra go på träningarna med mycket glädje och det har inte känts som om vi har legat sist. Det har förstås hjälpt oss orka vända på det här som vi har gjort. För hade man grävt ner sig och alla hade varit lite för sig själva i den tuffa stund som var, så tror jag inte att det hade löst någonting.

Vad säger du om ert utgångsläge inför i kväll?

– Det är fantastiskt roligt att det är så här jämnt till absolut sista omgången. Vi har väl fyra poäng upp till en playoff-plats, så det visar hur otroligt jämnt det är i den här serien. Det kommer att bli en rolig match att spela och förhoppningsvis kommer det lite folk också. Det blir nog något man aldrig kommer att glömma.

Och Forsberg hymlar inte med att det vore skönt att till sist kliva över strecket och säkra det hockeyallsvenska kontraktet. Och varför inte avgöra själv.

– Det hade varit fruktansvärt skönt. Speciellt efter den upphämtning som vi har gjort under säsongen. Vi har varit uträknade. Vi vet hur starka vi är och vi ska göra allt för att knipa den där platsen i morgon.

”Bor på soffan hos mig”

För sju omgångar sedan lämnade 21-årige Isac Skedung Leksand för Karlskoga permanent. En spelare som Forsberg spelat mycket med tidigare och som han nu får den stora äran att låna ut en del av sitt boende till.

– Det är såklart jättekul att han är här. Vi spelade mycket ihop i Leksand och har gjort det i många år i juniorlag och allt vad det är. Han bor på soffan hos mig, så vi har suttit ihop sedan han kom men det har fungerat jättebra. Han är en rolig och bra kille, så det har inte varit några problem alls.

Fredrik Forsbergs kontrakt med Leksands IF går ut efter säsongen. Men just nu tänker han inte på framtiden, utan fokuserar på vad som väntar i kväll: Kval eller inte kval för BIK Karlskoga.

– Jag har faktiskt inte tänkt nånting. Det enda jag vet är att kontraktet går ut med Leksand och jag har inte tagit tag i nånting. Först och främst ska vi klara det här med Karlskoga, sedan ska jag ta lite semester, sedan få vi se hur det ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.