Frölundas Joel Lundqvist. Foto: TT

Frölunda-ikonen: ”Har ju associerat Indians med något annat”

Uppdaterad
Publicerad

Frölunda Indians plockar bort indianen från loggan, något som Joel Lundquist uttalar sig om på SVT Sport.

– Man har associerat ”indians” med något annat, med en positiv krigare man är stolt över. Nu har vinden vänt, säger han.

I dag meddelade Frölunda Indians att man byter logga inför säsongen 2021/2022 och därmed tar bort indianen.

2015 blev klubben anmäld till Diskrimineringsombudsmannen då loggan och namnet ansågs vara kränkande.

Joel Lundqvist, lagkapten och ikon, resonerar kring beslutet när SVT Sport når honom på telefon.

– Det var väl väntat att beslutet skulle tas med den debatten som blivit. Man vill vara stolt över att representera klubben, så man står bakom beslutet och debatten har ju handlat om ett varumärke som sänder fel signaler, vilket inte är kul, säger han och fortsätter:

– Samtidigt har jag representerat Frölunda Indians länge och man har ju associerat ”indians” med något annat – en positiv krigare – och varit stolt över det. Nu har vinden, till stora delar, vänt och man får en annan syn på det hela.

”Inte tänkt i de banorna”

På frågan om man kanske inte reflekterat över om loggan är diskriminerande svarar Lundqvist:

– Absolut. Man har liksom inte tänkt i de banorna. Det här har tagit farit med den debatten som varit i USA och så. På ganska kort tid har det svängt runt till något annat.

Om du hade fått ta beslutet – hade du behållit eller bytt loggan?

– Man vill som sagt vara stolt över att representera klubben både i Sverige och internationellt. Det blir ett sista år med indianen och man får se till att göra ett bra avslut.

Hur tror du att supportrarna reagerar på beslutet?

– Det är kanske lite delat. Man får ha respekt för att folk har olika åsikter och syn på saker och ting. För oss handlar det om att vi spelar för staden Frölunda och klubben Frölunda.

Uttalar sig om ”Henke”

Joels tvillingbror Henrik Lundqvist ryktas bort från New York Rangers, där han har ett år kvar på kontraktet.

Enligt lagkamraten Libor Hajek har ”Henke” gått runt i omklädningsrummet efter förlusten mot Hurricanes i augusti och förklarat att matchen är hans sista.

– Det som händer i omklädningsrummet stannar i omklädningsrummet... Nej, men jag har väl inget att kommentera vad han har sagt där och då. Jag kan inte säga något mer om det, säger Joel till SVT Sport.

Frölunda härnäst, kanske...?

– Nej, det tror jag inte. Han har ett år kvar därborta i NHL och sedan får vi se vad som händer. Det har varit snack om det ena och det andra, men det klarnar väl framåt här om några veckor. Det är inget jag kan bekräfta. Det får stå för honom.

KLIPP: Frölunda byter logga – skrotar indianen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet och hör ordförande Mats Grauers berätta varför beslutet var det svåraste som styrelsen har tagit. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer