• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: Bildbyrån

Frölunda nollade Karlskrona

Frölunda vann ganska enkelt med 3–0 mot Karlskrona. Mest glad för det var kanske Frölundas målvakt Johan Mattsson, 25 år och ny från Timrå, som hittat lugn och trygghet på isen med hjälp av mental träning.

Johan Mattsson behövde bara mota 13 skott mot ett ganska blekt Karlskrona. Men att hålla nollan i ligadebuten för sin nya klubb är alltid en merit.

– Han gör det med ett lugn och en självklarhet. Han ser ut som att han stått i Scandinavium i fem-sex år, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg om sin nya målvakt, som konkurrerar med Johan Gustafsson om speltiden.

Efter slutsignalen fick Johan Mattsson åka mot klacken och showa, medan supportrarna sjöng om Mattsson och landslaget.

– Någon i laget sade till mig att jag skulle dansa, det hörde jag. Så det blev en liten kajakpaddling i alla fall, säger Mattsson.

– Lite nervös var jag inför, men det gick över ganska snabbt.

Vågar njuta nu

Johan Mattssons karriär har gått genom Södertälje, Djurgården, Björklöven och Timrå. Ibland har han plågats av svajande självförtroende.

– Jag hade mycket press på mig själv, från mig själv, säger han.

Men för några år sedan började han ta hjälp av den mentale tränaren Andy Swärd, med bas i Malmö. Swärd, och målvaktstränaren Peter Hirsch i Timrå, har fått Johan Mattsson att tänka annorlunda.

– Jag känner mig lugnare, tar det inte på så blodigt allvar, vågar njuta lite, säger Mattsson.

– Jag håller nollan i dag, men i nästa match kan det åt helvete. Då ska man inte sjunka under isen för det.

Kellman skadad

Karlskrona har nu gästat Frölunda fem gånger i SHL, men aldrig fått med någon poäng. Chansen nu blev inte större när viktige Joel Kellman tvingades lämna sent återbud, plågad av att tidigare ha fått ett skott på foten under träning.

Bägge lagen hade bytt målvakt sedan första omgången. Både Johan Mattsson och Karlskronas Henrik Lundberg gjorde ligadebut för sina nya klubbar. Lundberg fick mest att göra, med 37 skott på mål från Frölunda.

– Det är lite i underkant med tanke på det puckinnehav vi har, säger Roger Rönnberg om Frölundas skottstatistik.

Karlskronas tränare Ove Molin hade mycket att vara missnöjd över.

– Vi räckte inte till.

SHL
Frölunda HC logo

Frölunda HC

3 - 0

Karlskrona HK logo

Karlskrona HK

2-0, 1-0, 0-0
Scandinavium, Göteborg
Publik: 7865

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer