Svenske förbundskaptenen Johan Garpenlöv gläds över att ha de bästa spelarna tillgängliga i OS 2022 och 2026. Foto: Claudio Bresciani / TT

Garpenlöv: ”Glad att få plocka ut bästa laget till OS”

Uppdaterad
Publicerad

I och med NHL:s nya avtal är ligans spelare tillgängliga för spel i OS 2022 och 2026. Det gläder den svenske förbundskaptenen Johan Garpenlöv.

– Det är inte så ofta man har möjlighet att plocka ut det absolut bästa laget, säger han till SVT Sport.

Det avtal som nu är klart innebär även en förlängning av kollektivavtalet på fyra år – och att NHL släpper spelarna till OS i Peking 2022 och Milano 2026. Efter fem raka OS-turneringar med NHL-spelare saknades de i OS i Pyeongchang 2018.

Innan Tre Kronor och de andra landslagen kan använda sig av de nordamerikanska proffsen måste dock den Internationella olympiska kommittén och det internationella ishockeyförbundet ge sina godkännanden.

OS i Peking 2022

– Jag är jätteglad för spelarnas skull, att de återigen får möta de bästa och spela om guldet. Sedan är jag glad för oss ledare, det är inte så ofta man har möjlighet att plocka ut det absolut bästa laget, säger Johan Garpenlöv.

”Ska strida om guldet”

– Det är även väldigt roligt för de svenska fansen att få se de bästa spelarna. Under OS-turneringen är hockeyn en av de stora grenarna, och när de bästa får vara med igen så ökar naturligtvis intresset. Det är viktigt för hockeyn, att sporten får visa upp sig från sin bästa sida, fortsätter han.

Johan Garpenlöv spelade aldrig något OS som aktiv, men var med som ass-coach bakom Rikard Grönborg vid OS i Pyeongchang, där Tre Kronor slutade femma utan NHL-proffs. Med flera svenska storstjärnor i NHL hoppas Johan Garpenlöv att Sverige ska vara med och strida om guldet 2022.

– Tittar man lite snabbt på det, så finns det fyra-fem länder som kan skrapa ihop riktigt bra lag. Med spelarna vi har där borta och som är tillgängliga så är vi ett av lagen som kan ta guldet, säger Johan Garpenlöv.

Tillbaka efter permittering

Just nu planerar Johan Garpenlöv för Tre Kronors säsongsstart, där det planeras för spel i Euro Hockey Tour i Tjeckien den 27-30 augusti.

Johan Garpenlöv, som själv varit permitterad från förbundskaptensjobbet, går åter upp i full tid från och med 1 augusti.

– Det blir lite annorlunda mot hur det brukar vara. Tidigare har vi alltid öppnat med Karjala Cup i början av november och har då kunnat se alla spela innan vi tagit ut en trupp. Nu kommer vi sätta oss ned i början på augusti och gå lite på vad som presterades förra säsongen, bena ned det och ta ut en trupp. Men enligt de uppgifter jag har så ska alla spelare i Europa vara tillgängliga, säger Johan Garpenlöv.

Han är beredd på olika scenarion med tanke på coronapandemin.

– Vi får följa utvecklingen och se vad som händer närmare turneringsstarten, utifrån de förutsättningar som finns då, säger Johan Garpenlöv.

KLIPP: Garpenlöv om kärleken efter mammans bortgång (8 februari 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet