Erika Grahm positiv över utvecklingen Foto: Bildbyrån

Grahm: ”Damhockeyn gör samma resa som damfotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare idag släpptes en rapport som visar att en manlig hockeyspelare på elitnivå tjänar mer än ett helt damlag. Trots löneglappet är Brynäs lagkapten och damansvariga, Erika Grahm, positiv.

– En sak som är viktig att nämna är att vi inte ska sätta på oss någon offerkofta. Jag är jättepositiv över utvecklingen, säger hon till SVT Sport.

Undersökningen, utförd av Novus, visar att en herrspelare i genomsnitt tjänar 122 000 kronor i månaden i jämförelse med en damspelare som tjänar 5500 i snitt.

Trots den stora skillnaden ser Grahm positivt på den resan som hockeyn har gjort på damsidan.

– Jag tror att damhockeyn gör samma resa som damfotbollen har gjort.

Damfotbollen har tagit stora kliv den senaste tiden, där publikrekord har avlöst varandra. 1,7 miljoner svenskar såg Sveriges åttondelsfinal mot Kanada under VM i sormas. Dessutom var 77 000 på plats under träningsmatchen mellan England och Tyskland i november.

SE MER: I fjol strejkade Damkronorna för bättre villkor – se vad konflikten handlade om

”Gäller att alla drar sitt strå till stacken”

Grahm tror att hockeyn går åt samma håll och tycker att damsatsningen tagit stora kliv.

– Herregud, det går verkligen åt rätt håll. Det är bara att se på tv-rättigheterna och att matcherna sänds. Det går jättemycket åt rätt håll, men det gäller ju att alla drar sitt strå till stacken och vill driva det här framåt.  Ju fler som är med och bygger, ju bättre kommer det att bli.

– Först och främst måste klubbar, ligan och svenska hockeyförbundet bestämma sig åt vilket håll man vill. Sedan är det småsteg som måste göras hela tiden. Det går framåt och många klubbar jobbar hårt för att utvecklas, samtidigt måste man få med alla klubbar.

Novus rapport visar att enbart sju procent av de kvinnliga spelarna kan leva på sin hockey medan 99 procent av herrarna kan det. Grahm tror att gemene man i framtiden kommer kunna leva på sin hockey i SDHL.

– Absolut. Det är verkligen något vi jobbar för i Brynäs i alla fall. Vi vill kunna vara med och visa vägen och har det som en målsättning, även om vi inte har något årtal utsatt för när vi ska ha en professionell verksamhet.

Vill hjälpa till inför framtiden

Men det är inte bara pengarna som är den stora frågan. Det gäller även tillgången till sakerna runt om, dår rapporten visar att 92 procent av de tillfrågade männen har tillgång till läkaren, att jämföra med 29 procent av damerna, vilket även är fallet i Brynäs.

– Vi har inte tillgång till samma som herrarna, även om vi har det bra i Brynäs. Exempelvis så har vi samma medicinska team som herrlaget, bara det att de jobbar dagligen med herrarna och vi har vissa dagar som de finns på plats för oss. Vi har supporten men det borde finnas en mer 100 support. Samtidigt finns det klubbar i ligan som knappt ens har tillgång till det här.

Vilket ansvar bär ni spelare i detta?

– Vi är inga proffs på lönekontot men det handlar om att bedriva en så professionell satsning som möjligt. Sedan handlar det om att hjälpa till inför framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.