Alex Ovechkin jagar Wayne Gretskys rekord. Foto: Bildbyrån

Gretzky: ”Ovetjkin kommer passera mig”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Ovetjkin har 142 mål kvar till Wayne Gretzkys notering, som är bäst genom tiderna i NHL.

Ett svårt uppdrag, kanske, men Gretzky är säker:

– Det är inte ens en fråga om han kommer passera mig, säger legendaren till New York Post.

Wayne Gretzky gjorde otroliga 894 grundseriemål under sina 20 säsonger i NHL. Ett målrekord av den kanadensiske centern – kallad ”the Great One” och av många ansedd som tidernas bästa hockeyspelare – som många har ansett vara omöjligt att slå.

Men nu börjar Alexander Ovetjkin närma sig, och det med stormsteg.

Den här säsongen har Washingtonstjärnan svarat för 22 mål på bara 31 matcher. Därmed har han passerat både Marcel Dionne och Brett Hull på alla tiders mållista, och nu står ryssen noterad för 752 mål. Med det är han fyra i statistiken. Endast 14 mål skiljer upp till Jaromir Jagrs 766. Och därefter är det bara Gordie Howes 801 och alltså Gretzkys 894 som återstår.

”Han kommer att passera”

Den i dag 60 år gamla Gretzky tror att Ovetjkin, trots att han är 36 år, kommer att klara det. Och det har han inte något emot.

– Det är inte ens en fråga om han kommer att passera mig, och jag tycker det är fantastiskt. Han är på väg mot 40 eller 50 mål den här säsongen, kanske fler. Det råder ingen tvekan om att han till slut kommer att slå rekordet, säger Gretzky till New York Post

KLIPP: Ovetjkin tangerar powerplay-målrekord (16 december 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.