Grönborg: ”Det är lätt att scouta Tyskland”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir Tyskland som Tre Kronor ställs mot i kvartsfinal i OS-hockeyn. Många frågor hänger i luften. Ska Rasmus Dahlin få speltid? Vem vaktar det svenska målet? Och varför har inte utdelningen i powerplay varit bättre?

SVT Sports Marie Lehmann har träffat Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg.

– Tyskland är en lagmaskin, säger Grönborg.

OS i Pyeongchang 2018

Rasmus Dahlin, hur tänker ni nu?

– Han kommer byta om. Vi går in i kvartsfinalen med sju backar, han är en av de sju.

Hur mycket istid tänker du på honom, och hur?

– Just nu tänker jag ingenting. Vi får se hur matchbilden blir. Vi fick spela med sex backar i förra matchen, då Jonas Ahnelöv gick sönder ganska snabbt. De sex backarna som spelade gjorde riktigt bra från sig, tycker jag.

– Men Rasmus är redo, vi vet att han är redo. Vi har tagit ut honom för en anledning. Sedan får vi se hur vi använder honom. Det är svårt att svara på innan.

Vad säger du om powerplay så långt?

– Vi har inte fått den utdelning vi vill ha, så långt. Intentionen har varit god, i matchen mot Norge skapade vi 18 skott mot mål i spelformen. Det är väl godkänt. Vi måste få lite mer heta målchanser. Ofta kommer det efter ett skott. Så kallade returer, eller spel efter ett skott. Vi måste försöka skjuta mer, och vara villiga att skjuta mer.

Vad lärde ni efter efter den förra matchen mot Tyskland?

– Det är ett strategiskt skickligt lag. De köper verkligen en spelidé. Det är lätt att scouta Tyskland. Man vet vad de ska göra och de gör det konsekvent. Det är en lagmaskin, mer än något annat.

1-0 senast, vad gör ni för att det ska bli en säkrare seger?

– Vi tar gärna 1-0 igen. Det spelar ingen roll för oss.

Vem kommer vakta Sveriges mål?

– Bra fråga. Det känns väldigt tryggt med den målvaktsuppsättning vi har. Även om Magnus Hellberg har haft en suverän säsong också. Men Jhonas Enroth och Victor Fasth har gjort det riktigt bra hittills. 

Hur ser du på målskyttet?

– Godkänt. Mot Tyskland fick vi inte de målen vi räknat med kanske. Men vi visste att det var en svår motståndare, vi hade två matcher på två dagar. Det var en tuff match för oss, precis som de andra två, och det var en lite annorlunda matchbild. Även mot Finland. De har inte släppt till så mycket. Det går ut på att vinna. Det har vi gjort de här tre matcherna. Om det står 1-0, eller 2-1 så får vi tar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet