Grönborg: ”Kommer hålla några platser öppna”

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterar svenske förbundskaptenen Rikard Grönberg Tre Kronors OS-trupp. Men redan nu avslöjar han att truppen innehåller luckor.

– Vi kommer nog att hålla några platser öppna, det är några spelare som dras med skador. Men vi har till den 28 januari på oss att anmäla den definitiva truppen, säger Rikard Grönborg i SVT:s morgonstudio.

Tre Kronor fick utmärkelsen ”Årets lag” under måndagkvällens idrottsgala. Om några veckor har det svenska ishockeylandslaget alla möjligheter att lägga grund för en ny utmärkelse när OS i Pyeongchang avgörs.

– OS är något av det största man kan vinna, det är vart fjärde år och något som många människor tittar på som inte tittar annars. Ett OS-guld skulle betyda mycket för svensk hockey, det blir en svår uppgift, men vi ser fram emot det, säger Rikard Grönborg.

OS i Pyeongchang 2018

Truppen som ska presenteras i dag kommer inte innehålla några NHL-spelare då NHL valt att inte släppa till några spelare till årets turnerging för första gången sedan 1994. Istället kommer Tre Kronor-truppen i huvudsak bestå av spelare från SHL, ryska KHL och schweiziska NLA.

Dahlin OS-aktuell

Om några spelare från den svenska Junior-VM-truppen kommer med är några timmar innan truppresentationen lite oklart. Men superlöftet Rasmus Dahlin är i synnerhet aktuell.

– Det får vi se klockan 13.00. Spelmässigt håller han absolut, han är en fantastisk talang. Det var en av anledningarna att jag åkte till Buffalo för att se honom på plats. Han är en fantastisk spelare och personlighet. Han lever i processen och försöker bli världens bästa spelare, säger Rikard Grönborg.

Grönborg meddelar också att man sannolikt kommer hålla några platser öppna.

– Ja, vi har lite skador på några spelare, men har till den 28 januari på oss att anmäla den definitiva truppen, säger Grönborg.

1994 var alltså senast ett OS spelades utan NHL-proffs, då van Sverige, efter en klassisk straffläggning mot Kanada, där Peter Forsbergs iskalla straffmål för alltid skrev in sig i den svenska idrottshistorien.

– Det var en fantastisk turnering som var fantastisk för Sverige. Jag tror att det kan bli en liknande turnering nu, säger Grönborg.

Hur påverkas Tre Kronor av att inte NHL-proffsen är med?

– Det är klart att vi påverkas. Det är cirka 130 kontrakterade spelare som vi inte har tillgång till. Men det är många andra bra spelare som får chansen istället, och kommer ha ett riktigt bra lag ändå, säger Rikard Grönborg.

Ryssland, som har tillgång till flera av sina bästa spelare som till vardags spelar i den inhemska ligan KHL, nämns som favoriter på förhand, det tycker även Rikard Grönborg.

– De har på papperet det bästa laget med spelare som kunde ha spelat i NHl men väljer att stanna hemma istället. De kommer vara väldigt motiverade efter dopningssnacket också, och vill visa att de är bäst, säger Rikard Grönborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet