Luleåtränaren Fredrik Glader. Foto: Bildbyrån

Guldtränaren skickar känga till hockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om antalet importer i SDHL berör. Mästarlaget Luleås tränare skickar nu en känga till förbundet. – Sverige slutade näst sist i OS. Men det kanske också var de utländska spelarnas fel, säger Fredrik Glader till SVT Sport.

I en krönika på Svenska Ishockeyförbundets hemsida ställde sig ordföranden Anders Larsson kritisk till det stora antalet utländska spelare i SDHL. Senare utvecklade han resonemanget för SVT Sport och pratade om en eventuell begränsning.

Nu ger sig Luleås guldtränare Fredrik Glader in i debatten.

Han förfogade själv över elva importer under den gångna säsongen – däribland världsspelare som Jennifer Wakefield, Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen.

– Vi har en ruggigt bra och attraktiv liga just nu och den ska vi vara rädda om. I stället för att titta på vad vi klubbar gör borde förbundet lägga tid och kraft på sin egen verksamhet, säger Glader till SVT Sport.

Han fortsätter:

– Titta bara på Sveriges internationella resultat de senaste tre eller fyra åren. Inget ont om spelarna i Damkronorna, men slutar man näst sist i OS och har en nedåtgående trend är det inte de utländska spelarnas fel, säger han.

I stället för en begränsning av antalet importer tycker Glader att förbundet borde satsa på ett U22-landslag. I dagsläget finns inget steg mellan Damkronorna och U18-landslaget. På herrsidan finns både Juniorkronorna och Team 19 där emellan.

– Vi klubbar har förstås också ett ansvar och jobbar stenhårt för att få fram bra spelare, men man måste se nyktert på det och i dagsläget finns inte riktigt det trycket underifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer