Här julrimmar SVT – till Hedmans succé

Uppdaterad
Publicerad

Tampa Bay har haft en överraskande tung höst. Men laget kan åtminstone gå på julledighet med en skön derbyseger i bagaget.

– Vi älskar sådana här matcher, de är viktiga för laget. Men nu måste vi lyfta oss, säger lagets svenske tvåmålsskytt Victor Hedman.

Dan före dan spelade Victor Hedman och de andra ut Florida. Hedman prickade in två mål, men stod ändå helt i skuggan av lagkamraten Nikita Kutjerov, som julfirade med att nå sin 500:e poäng i NHL.

Hedman hade före matchen sagt att laget skulle gå ut hungriga och se till att inte spara på krutet, och svensken fick sannerligen som han ville. Bara dryga halvminuten in i matchen skickade Kutjerov vidare pucken till Erik Cernak, vars skott styrdes in av Brayden Point.

Point var sedan den som fick fram pucken till Hedman, när han ökade på till 2–0 i slutet av öppningsperioden, som slutade 3–0 till Tampa Bay.

– Vi höll oss bra framme vid målet på alla tre målen. Vi sköt och de framför mål såg till att skymma (Floridamålvakten) Sergej Bobrovskijs sikt. Det var en riktigt bra start, säger Hedman, enligt NHL:s hemsida.

Mamma och pappa såg på

Florida försökte ta sig in i matchen igen, men mer än en reducering blev det inte i andra perioden, där hemmalaget i stället utökade sin ledning.

– Det var det vi tog med oss ut till tredje, att vi hade ett fyramålsöverläge men släpper man in ett får de ny energi. Jag tycker vi arbetade strålande med att stänga matchen, säger Hedman, som själv satte slutresultatet när han från högra tekningscirkeln stänkte in 6–1 och fick stående ovationer från mamma Elisabeth och pappa Olle på läktaren.

– Vi älskar sådana här matcher, de är viktiga för laget. Men nu måste vi lyfta oss. Vi gjorde det i dag och det måste vi göra de närmaste matcherna också.

Strålman skadad

Vinsten innebär att Tampa Bay trots allt närmar sig topplagen i jämna Atlantic division, och en slutspelsplats i vår är högst realistisk. Men då måste laget spela up sig. Härnäst väntar Montreal, tidig svensk söndagsmorgon.

Men först blir det alltså ett kort jullov.

– Nu får vi fokusera om, ladda batterierna och se till att vi är redo att kämpa oss uppåt, säger Hedman.

För Floridas Anton Strålman blev förlusten extra tung. Fem minuter in i tredje perioden träffades backen av en puck i hjälmen och fick lämna isen. Han fick sedan sys i huvudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.