SVT:s kommentator Chris Härenstam listar tränarnas styrkor och svagheter. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Härenstam: ”Minuset är humöret...”

Uppdaterad
Publicerad

Roger Rönnberg, Thomas Berglund eller Johan Lindbom – vem ska lyckas leda sitt lag till SM-guld och bli årets mästartränare?

Frölunda och Brynäs slåss om vem som ska få möta HV71 i SM-finalen. Men vad är egentligen tränarnas styrkor och svagheter? Hur mycket påverkar ledarskapet när striden om SM-guldet ska avgöras?

SVT:s kommentator Chris Härenstam har listat tränarnas styrkor och svagheter. Han menar att HV71:s Johan Lindbom är både lugn och eftertänksam.

Hockeykväll

– Han har fått ihop gruppen. Det har varit energiläckage de senaste åren i HV71, innan Lindbom kom dit. Men han är oerfaren på den här nivån, vilket kompenseras av att han till exempel har ”Lillis” Lund bredvid sig, säger Härenstam.

Se även ett reportage med HV71:s tränare Johan Lindbom här.

”Minuset är humöret”

När det gäller Brynäs ”Bulan” Berglund är han mer delad.

– Han gillar att tävla och ställer krav på spelarna. Men minuset är humöret. Det kan ibland gå överstyr. Balansgången är hårfin.

SVT:s expert Mikael Renberg har spelat med ”Bulan” och fått känna på hans humörsvängningar.

– ”Bulan” har ett hett temperament. Jag minns att vi spelade i samma kedja. Tränaren Uffe Taavola ville att vi skulle in och ”Bulan” var van att styra när vi skulle in på isen. Vi satt där och var ganska trötta och han skrek ”Nej, för helvete! Jag är trött!”. Och sedan, ”okej då”, han hann liksom ändra sig på en halv sekund och det var bara att följa med.

Även Rönnberg är temperamentsfull

Även när det gäller Frölundas Roger Rönnbergs styrkor och svagheter är Härenstam och Renberg tämligen överens.

– Han är en vinnare. Frågetecken för hans humör också. Han är lättprovocerad. Han har blivit bättre, men han är fortfarande det emellanåt, säger Härenstam.

– Jag tror inte att Roger Rönnberg har tyckt att någon utvisning Frölunda har råkat ut för, har varit korrekt. Jag ser honom alltid skaka på huvudet, menar Renberg.

Härenstam listar tränarnas styrkor och svagheter

Johan Lindbom, tränare HV71

+ Lugn och eftertänksam

+ Fått ihop gruppen

– Oerfaren på den här nivån

Roger Rönnberg, tränare Frölunda

+ En vinnare

+ God kommunikatör (med spelarna)

– Lättprovocerad?

Thomas Berglund, tränare Brynäs

+ Tävlingsmänniska

+ Kravställare, energisk

– Humöret?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeykväll

Mer i ämnet