Victor Hedman. Foto: TT Nyhetsbyrån

Hedmans otroliga målform: Trea genom tiderna

Uppdaterad
Publicerad

Tampa Bay Lightnings svenske backstjärna Victor Hedmans målsuccé i NHL-slutspelet fortsätter. I natt gjorde han sitt nionde och med det är han trea bland backar genom tiderna.

– Jag har aldrig sett honom spela bättre, säger lagkamrat Alex Killorn enligt TSN.

Victor Hedman har kvitterat i två raka matcher i semifinalserien mot New York Islanders. Den första gången vann Islanders, men inatt sköt Anthony Cirelli Tampa Bay till Stanley Cup-final mot Dallas Stars.

– Vi är i final. Vi har mycket energi. Vi är jätteivriga. Det är inte nu man ska känna efter hur man mår. Det är nu man bara kör. Det gäller att tömma tanken, säger Hedman till nhl.com efter nattens seger.

Nattens mål var Hedmans nionde i det här slutspelet och med det är han delad tvåa i slutspelets målliga. Leder på tio gör Bo Horvat som spelar i det redan utslagna Vancouver Canucks.

Tre mål efter Paul Coffey

Men det är inte det mest imponerande med Hedmans målskörd. Han är delad trea bland backar genom alla tider och det är idel legendarer han omges av på topplistan.

I och med nattens mål går han upp jämsides med Bobby Orr (1970) och Brad Park (1978). Svensken har två mål upp till Brian Leetch på andraplatsen och tre till Paul Coffey som är bäst genom tiderna med tolv mål i slutspelet 1985.

– Han kliver fram i de viktiga lägena nu i slutspelet, säger Killorn.

Hedman tangerade också ett rekord inatt. Av backar är det bara Coffey som har gjort nio mål i ett slutspel innan finalen ens har hunnit börja.

Coffey spelade i Wayne Gretzkys Edmonton Oilers som vann Stanley Cup 1985.

KLIPP: Tampa Bay till Stanley Cup-final

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.