Önerud och Thörnberg är två av HV-produkterna. Foto: Bildbyrån

Hemvävt framgångsrecept för HV71

Uppdaterad
Publicerad

Hemvävt ska ta HV71 till SM-guld i hockeyslutspelet. Halva laget är antingen egna produkter, kommer från närområdet eller har gått genom hockeygymnasiet.

– Det är grymt viktigt att ha spelare från bygden, säger egna produkten Simon Önerud, bäste målskytt i HV i slutspelet.

Önerud gjorde två av målen – totalt åtta i slutspelet – när ett pressat HV71 i lördags tog tillbaka kommandot i SM-finalserien genom att vinna borta över Brynäs med 6–4 och kvittera till 2–2 i matcher.

HV71 jagar sitt första SM-guld sedan 2010 och laget gör det, precis som då, med en stark lokal prägel på de bärande spelarna. Något som tunnades ut åren efter det senaste guldet.

Förstakedjan, som gjorde tre av målen och totalt sex poäng i förra matchen, består av egna produkterna Önerud och Martin Thörnberg samt Kevin Stenlund, 20-årig stockholmare som gått genom klubbens hockeygymnasium.

Recept för framgång

Den 28-årige forwarden trycker på vikten av spelare med rötter i bygden.

– Det har varit HV:s framgångsrecept i många, många år. Man brinner för HV och har gjort det hela livet, när det kommer in killar utifrån så ser de hur mycket det betyder för alla runt omkring. Det smittar av sig.

Han har varit med om motsatsen. Simon Önerud var med och åkte ur högsta serien 2013 med ett Timrå som i mångt och mycket då hade tappat sina rötter.

– Det har visat sig många gånger, inte bara i HV, att det är grymt viktigt att ha spelare som är från bygden. Glädjen och engagemanget de har smittar av sig och det är lätt att ta rygg på såna spelare, säger Önerud som tog SM-guld med HV71 2010 men sommaren 2011 inte fick nytt kontrakt.

”Grymt tråkigt”

– Det var grymt tråkigt när jag fick veta att jag inte skulle få vara kvar. Jag fick chansen i Timrå och tog några steg, men framför allt i Modo där jag blev väldigt väl omhändertagen och fick stort förtroende.

Han tvekade aldrig om att återvända och har nu utvecklats till en av kulturbärarna.

– Han är egentligen en råmodell för vad vi vill att våra HV-spelare ska ha för karaktär. Han gör alltid sitt jobb och är verkligen en lagspelare både på och utanför isen. Sedan är han en duktig målskytt och har ett otroligt fint skott, säger tränaren Johan Lindbom.

Önerud blev knockad av Brynäsbacken Lukas Kilström i tredje finalen, men reste sig och slog tillbaka i lördags. Trots underläge tre gånger kom HV71 tillbaka på ett oerhört starkt sätt.

– Det kommer att bli djävulskt tufft för dem (Brynäs) att komma ned till oss. Vi släppte in fyra mål senast, så vi ska försöka täta till defensiven och behålla offensiven, säger HV-forwarden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.