Hilary Knight – stjärnan som kämpat i motvind

Uppdaterad
Publicerad
Hon är damernas största stjärna i sporten. Hilary Knight berättar i en öppen intervju om fördomarna hon trotsat, mobbningen hon utstått och när hon slängde kläderna i en uppmärksammad intervju med ESPN – för damhockeyns skull.
– Mina bröder var inte nöjda kan jag säga men jag ville visa att en damhockeyspelare är en vacker och vältränad elitidrottare, säger hon till SVT.

Hilary Knight är sportens stora affischnamn. Hon har vunnit 6 VM-guld och är turneringens skyttedrottning de senaste två åren. 180 centimeters fysiskt fenomen som för sig som en stjärna och är påpassad som en stjärna. Hennes schema är så späckat att hon varje dag har inbokade intervjuer med olika medier som skriker efter hennes citat. 

– Sporten skriker efter profiler därför tycker jag att vi ska vara tillgängliga och visa vilka vi är bakom gallret och bakom visiret, ja till och med bakom kläderna.

– Det ingår i jobbet att dela med sig av sin person och sin passion. Här är jag, hela jag och jag har ingenting att skämmas över. Jag är en vältränad elitidrottare. Damhockeyspelare är det.

Hilary Knight växte upp i en familj med tre bröder. Hon ville, precis som dem spela ishockey men har gjort en resa där hon tvingats utstå med fördomar på grund av sitt kön.

– Jag var mobbad när jag växte upp och drömde om att bli hockeyspelare.

– Varken lagkamrater eller medspelare gillade att jag var med och spelade med grabbarna. Det gick så långt att föräldrar från läktarplats kastade saker mot mig.

Kämpar för bättre förutsättningar

Idag är hon sportens klart lysande stjärna och kan se tillbaka på en tid som var jobbig men som i slutändan gjorde henne starkare.

– Det känns som en revansch. Men jag fick alltid höra att jag var mina bröders jämlike. Min mamma var en central person här.

Knight kämpar varje dag för att skapa bättre förutsättningar för idrotts-kvinnor. Hon ser stor stolthet i att försöka ingjuta självförtroende till unga tjejer som börjar idrotta. Därför har hon tagit stor plats i kampanjen ”like a girl” direkt översatt: ”Som en tjej”. En kampanj som går ut på att just ge tjejer modet att utöva sin idrott.

– Att kasta som en tjej eller skjuta som en tjej har alltid haft en negativ klang över sig. Jag vet att det är en lek med ord men jag vill att det ska vara något positivt. Kolla på mig, jag skjuter pucken 135 kilometer i timmen och ja jag skjuter som en tjej. Jag är stolt över att skjuta som en tjej.

– Det är tjejernas tid och kan jag vara en positiv röst i denna förändring så är jag glad för det. Vi skapar historia och det är häftigt att vara en del av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer