Foto: SVT

Renberg: ”Hjärnskakningar är ett hot mot svensk hockey”

Uppdaterad
Publicerad
SVT har under de senaste dagarna granskat problemen med hjärnskakningar inom hockey. SVT sports expert Mikael Renberg tycker att svensk hockey har lyckats förhållandevis bra med att försöka hindra hjärnskakningar.

– Hjärnskakningar är ett hot mot svensk ishockey, men jag tycker att svensk ishockey har gjort ett relativt bra jobb för att försöka stävja det så gott det går.

Men Renberg poängterar:

– Den som tacklar har ett ansvar och även den som blir tacklad. Varje enskilt fall ska behandlas för alla tacklingar ser olika ut.

Inte mindre respekt

Det har diskuterats om att dagens hockeyspelare tar mindre hänsyn till varandra när det gäller tufft spel och tacklingar, men det håller Färjestads Johan Ryno inte med om:

–  Inte mindre respekt, allt går fortare i dag och det är en stor anledning till att det händer saker. Men i vissa fall handlar det om utbildning att ta emot en tackling, sedan så finns det ju inte en chans att kunna göra det ibland.

Ryno menar att även om det har blivit färre hjärnskakningar på senare tid så är det fortfarande ett problem som bör diskuteras varje år.

– Det är såklart väldigt tråkigt när folk blir skadade, framför allt i huvudet. Jag har spelat med och känner många som haft problem med det under en längre tid. Som tur var, peppar peppar, har jag aldrig råkat ut för det.

”Alla tacklingar mot huvudet måste bort”

En som har blivit avstängd två gånger denna säsongen för tacklingar mot huvudet är Växjö Lakers Daniel Rahimi. Han säger att när det gäller tacklingar är allt inte svart eller vitt:

– Man kan alltid göra saker annorlunda, men samtidigt är det en sport som går väldigt fort. Man kommer ju tillbaka till det, det finns en massa gråzoner.

Men en sak är säker: – Alla tacklingar mot huvudet måste bort.

Rahimi poängterar även att det är vanligare att yngre spelare åker på en hjärnskakning eller åker ut för en ful tackling mot huvudet.

– Kollar man i ligan så är det sällan en äldre och mer erfaren spelare åker ut för en ful tackling mot huvudet. Det handlar om erfarenhet och att kunna etablera sig i ligan även på den fronten. Medvetenhet på isen och spelsinne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer