Stephan Guiance (till höger) är kritisk till hur Anders Larsson och Svenska ishockeyförbundet behandlar Hockeyallsvenskan. Foto: TT/Bildbyrån

Hockeyallsvenskan sågar Svenska ishockeyförbundet: ”Odemokratiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyallsvenskans irritation mot svenska ishockeyförbundet med ordförande Anders Larsson i spetsen växer sig allt starkare.

Dokument som SVT tagit del av visar att missnöjet är stort över hur frågan med att stänga ner ligorna när Corona-pandemin bröt ut hanterats.

Nu kräver de allsvenska klubbarna att svensk ishockeys ledning reformeras.

– Nuvarande system är odemokratiskt, säger vd:n Stephan Guiance.

Hockeyallsvenskan är landets tredje största liga, mätt i såväl popularitet som antal besökare per säsong.

Ändå har ligan eller dess klubbar ingen representation i Svenska ishockeyförbundets styrelse. Det har däremot SHL och SDHL. Det tycker ligans vd Stephan Guiance är fel.

– Det är inte rimligt att en intresseorganisation som SHL har garanterad plats i SIF:s styrelse. Det vore som om SAF eller LO prenumererade på en plats i regeringen.

Har fått nog

Hockeyallsvenskan har länge känt sig misshandlad av förbundet. De har länge ansett att den enda ligan som fullt ut tas på allvar av Svenska ishockeyförbundet är SHL. 

– Vid alla stora frågor där olika intressegrupper inom svensk hockey står emot varandra kommer alltid SHL ut som vinnare. Inte konstigt då man får vara med och både bereda och besluta i frågorna, säger Stephan Guiance, och fortsätter:

– Antingen ska alla intresseorganisationer inom svensk hockey ges plats i styrelsen eller så skall SHL och SDHL ut ur styrelsen.

Nu har man fått nog. I en serie brev kräver Hockeyallsvenskan förändring, respekt och konkret handlingskraft. Vidare menar ligan att Anders Larsson motverkar ett enande av svensk elithockey.

Läs mer: Larsson håller inte med om kritiken.

Nyordning i svensk hockey

Håkan Svensson, styrelseordförande i Hockeyallsvenskan skriver, i ett brev till Anders Larsson:

”Vi kräver att våra frågeställningar tas på allvar och inte följs av byråkrati och rökridåer”

SDHL är numera garanterad en plats i Svenska ishockeyförbundet, men det är enligt Hockeyallsvenskan något som inte ger någon effekt.

– Att SDHL nu erhållit en plats i styrelsen är bara politik då ägarna i SHL och SDHL i princip är de samma, säger Stephan Guiance.

Den brinnande frågan just nu rör dock en extra kvalplats till SHL. Till kommande säsong kommer ett lag att direktuppflyttas från Hockeyallsvenskan till SHL. Det är redan spikat, och handlar om en nyordning i svensk hockey. Detta beslutades efter en utredning ledd av Ola Lundberg och klubbades av Svenska ishockeyförbundet.

Skrivit till Anders Larsson

På grund av rådande omständigheter, med den abrupta nedstängningen av bland annat Hockeyallsvenskan – där inget lag denna säsong gavs möjligheten att ta steget upp till SHL – så kräver nu landets andradivision att bli kompenserad.

Flera brev har därför skickats till ordförande Anders Larsson med krav på en extra kvalplats. Ett krav som endast avser kommande säsong. Detta på grund av extraordinära omständigheter. Men där de fått kalla handen.

”Är mycket kritisk”

I ett svar, författat av ordförande Anders Larsson, så ligger frågan om kvalmekanism säsongen 2020/2021 på elitkommitténs agenda. Men det svaret är den allsvenska ledningen inte nöjd med.

– Hockeyallsvenskan är mycket kritisk till nuvarande system och anser att Anders Larsson i kraft av styrelseordförande på ett helt annat sätt än vad som sker idag måste driva på en demokratiseringsprocess av förbundet, säger vd Stephan Guiance, och fortsätter:

– Vi tror inte att SIF helt enkelt ser det demokratiska underskottet som förnärvarande råder.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson håller inte med om Hockeyallsvenskans kritik.

– I grund och botten har vi en demokratisk modell som följer Riksidrottsförbundets regler, säger han till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.