Klart: Sex nya år med landslagshockey i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Dubbla VM, Sveriges populäraste landslag och morgondagens stjärnor i direktsänd tv. SVT:s nya sexårsavtal med Svenska Ishockeyförbundet innehåller många klassiska hockeyfavoriter.

Det nya avtalet ger SVT rätten att visa dam-VM, junior-VM (herrar), Euro Hockey Tour (herrar), Nordic Trophy (herrar) och TV-pucken (flickor och pojkar) sex år framöver. I avtalet ingår också möjligheten att sända U18-VM (pojkar och flickor).

– Det känns både roligt och ansvarsfullt att vara hem för landslagskronorna under de kommande sex åren. Nu kan SVT:s tittare följa framtidens hockeystjärnor från TV-pucken, via juniorlandslagen och ända fram till deras seniorkarriär, säger SVT Sport-chefen Åsa Edlund Jönsson.

Ishockey-VM

– Det är ett mycket viktigt avtal för svensk ishockey. SVT säkerställer att både den breda ishockeyn och elithockeyn når ut till största möjliga publik. Nationalsporten ishockey och världens bästa sportkanal borgar för en mycket bra räckvidd, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare och VD för Svenska Ishockeyförbundet.

TV-klassiker i ny tappning

SVT har haft rättigheterna till junior-VM sedan säsongen 2006/2007 och med åren har mästerskapet blivit en mycket uppskattad tv-klassiker under julledigheten. Utöver de fem ovan nämnda evenemangen har SVT också sändningsrätten till herrarnas ishockey-VM fram till 2023.

Avtalet gäller från och med hösten och en nyhet kommer tv-tittarna kunna se i SVT.

– I fjol fyllde TV-pucken 60 år. Turneringen är ett av svensk tv:s äldsta varumärken men i höst genomgår TV-pucken en stor förändring när den öppnas för både kill- och tjejlag. Det här är en förändring som är viktig för oss på SVT, som jobbar för en jämställd sportbevakning. Det ska bli spännande att se hur denna tv-klassiker uppstår i en modern tappning, säger Åsa Edlund Jönsson.

Samtidigt ingår SVT ett samarbete med NENT Group (TV3, TV6, Viaplay) om att dela på sändningarna från Euro Hockey Tour och junior-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet