Modo får mest pengar i Hockeyallsvenskan från regeringens krispaket Foto: Bildbyrån

Hockeyklubbarna ersätts – Modo och Björklöven får mest

Uppdaterad
Publicerad
Hockeyallsvenskan har fått 17,3 miljoner kronor i stöd för förlorade intäkter under våren 2020 och idag presenterades siffror hur pengarna fördelats. Mest får Modo med hela 5,3 miljoner kronor.

På sin hemsida skriver hockeyallsvenskan att fördelningen av pengarna har baserats på återstående matcher i slutspelet. Det innebär att de räknat på hur många hemmamatcher som klubbarna gått miste om samt beräknad nettoförlust på de matcherna.

– Vi har försökt att uppskatta hur många matcher varje klubb har kvar, alla klubbar har skickat in hur mycket pengar de förlorar på uteblivna matcher och sedan har det inte varit så komplicerat att sno ihop. Vi har haft ett utkast där alla klubbar fått komma med synpunkter och korrigeringar och alla klubbar är överens om fördelningen, säger hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance och fortsätter:

– Jag har fått en del frågor kring rättviseprincipen men det är ingen rättvisa i de här pengarna utan det är för uteblivna intäkter eller förluster som man ersätts.

Med anledning av att den hockeyallsvenska finalen ställdes in får Modo och Björklöven mest pengar från regeringens krisstöd. Modo får hela 5,3 miljoner kronor och Björklöven får näst mest av klubbarna med 3,4 miljoner kronor.

Hade gärna sett ett större belopp till hockeyallsvenskan 

– Det täcker ju inte upp intäktsbortfallet som hade varit om vi hade spelat men det är klart att det är ett bidrag för att täcka upp en del av det som inte kom in, säger Anders Blomberg, ordförande i Björklöven, till SVT Sport.

Det är de uteblivna publikintäkterna som är mest avgörande för de hockeyallsvenska klubbarna och där det mesta av det ekonomiska stödet kommer att sättas in.

– Hockeyallsvenskans huvudsakliga intäkter kommer från publik och sponsorer och det är knutet till att det är publik på matcherna i första hand, säger Anders Blomberg.

Ishockeyn ansökte om totalt 200 000 miljoner kronor och fick 83 miljoner kronor i krisstöd. 17,3 miljoner kronor gick alltså till hockeyallsvenskan – Stephan Guiance hade gärna sett ett större belopp.

– Vi hade gärna sett att våra klubbar fick full kostnadstäckning för förlusterna de gjort men så blev det inte. Men vi får laga efter läge helt enkelt.

KLIPP: Hockeyallsvenskan sågar ishockeyförbundet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stephan Guiance (till höger) är kritisk till hur Anders Larsson och Svenska ishockeyförbundet behandlar Hockeyallsvenskan. Foto: TT/Bildbyrån

Så mycket får de hockeyallsvenska klubbarna

Visa

MODO: 5 295 478 kr
Björklöven: 3 393 308 kr
Timrå: 1 717 916 kr
AIK: 1 550 024 kr
Västerås: 1 388 379 kr
Södertälje: 1 070 227 kr
Vita Hästen: 974 142 kr
Karlskoga: 930 405 kr
Kristianstad: 830 370 kr
Västervik: 246 751 kr

Mora, Tingsryd, Karlskrona och Almtuna slutade på plats 9–12 och hade spelat klart när säsongen avbröts.

Källa: Hockeyallsvenskan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer