USA-stjärnorna Meghan Duggan (t.v.) och Kacey Bellamy (t.h.). Foto: Bildbyrån

Hockeykonflikten löst: USA med i VM

Uppdaterad
Publicerad
USA:s ishockeyförbund och damlandslaget har löst den uppmärksammade konflikten. I och med det är hotet att laget skulle bojkotta VM på hemmaplan över.

Damlaget har fått starkt stöd från många andra idrottare i sin kamp.

Damkronornas förbundskapten Leif Boork, som är på plats i Michigan för VM som börjar på fredag, tycker att konflikten har hjälpt idrotten.

– Jag tycker att det är bra att de står upp för sina rättigheter. Det hjälper inte bara amerikanskorna utan också damidrotten generellt och damhockeyn speciellt. Det spiller över lite på oss andra nationer också, säger han till TT.

”Mest positiva i ishockeyförbundets historia”

Överenskommelsen är slutet på en lång process där USA:s damlag har arbetat för bättre villkor för spelarna och mer resurser till hockey för unga tjejer.

– Vi kommer nu att gå framåt tillsammans i vetskapen att vi kommer att se tillbaka på det här en dag som en av de mest positiva i USA:s ishockeyförbunds historia, säger förbundets ordförande Jim Smith till AFP.

”Vi stod upp för vad vi tyckte var rätt”

Meghan Duggan, lagkapten för USA:s damlandslag, säger att hockeyn är den stora vinnaren.

– Vi stod upp för vad vi tyckte var rätt och ishockeyförbundets ledning lyssnade, säger hon enligt AFP och lägger till att hon är stolt över sina lagkamrater.

Vad avtalet innebär i detalj har inte offentliggjorts.

SVT sänder ishockey-VM. VM-sändningarna inleds på fredag med Sveriges VM-premiär mot Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer