Stark kritik har riktats mot internationella hockeyförbundet.

Hockeyvärlden kritisk mot beslutet att ställa in junior-VM för tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Igår ställdes junior-VM för tjejer in på grund av coronapandemin. Ett beslut som väckte irritation och ställde frågor i ishockeyvärlden.

– Internationella ishockeyförbundet har prioriterat herrishockeyn under pandemin, samtidigt som man ställer in damernas turneringar – oacceptabelt, skriver lagkaptenen för USA:s damlandslag Kendall Coyne Schofield på twitter.

Turneringen skulle spelats i Linköping och Mjölby under perioden 8-15 januari, men i samband med de nya restriktionerna som trädde i kraft den 23 december valde Internationella ishockeyförbundet att ställa in turneringen för andra året i rad. Inte skjuta på utan ställa in, det beslutet kritiseras hårt inom hockeyvärlden.

– Hade hoppats på skjuta upp, samtidigt som man tittar på alternativa lösningar. Kostnader spelar så klart in men det måste gå att lösa, säger TSN:s expert Ray Ferraro om beslutet.

Beslutet att ställa in de planerade internationella mästerskapen i januari kritiseras extra då JVM för killar som spelas som planerat i Kanada med start den 26 december.

 – Internationella ishockeyförbundet har prioriterat herrishockeyn under pandemin, samtidigt som man ställer in damernas turneringar – oacceptabelt. Se till att hitta en lösning att genomföra turneringen på ett säkert sätt, precis som man gjort med killarna, skriver lagkaptenen för USA:s damlandslag Kendall Coyne Schofield på twitter.

SVT Sport söker svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson för en kommentar. Anders Larsson sitter också med i Internationella ishockeyförbundets styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.