Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Se när Börje Salming hyllades i Toronto under hösten 2022 i klippet Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hockeyvärlden sörjer Salming: ”Darrar i benen”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten att Börje Salming har avlidit har skakat om ishockeyvärlden.

”Jag är i chock och djupt bedrövad över Börjes hastiga bortgång”, skriver Mats Sundin i ett sms till SVT Sport.

I Sverige hedrades Salming med en tyst minut på landets hockeyarenor.

Mats Sundin, som tidigare i november befann sig i Toronto tillsammans med Börje Salming, är chockad.

”Jag är i chock och djupt bedrövad över Börjes hastiga bortgång. Börje var en förebild på och utanför isen. Ödmjuk, inkluderande och samtidigt så modig och stark. Mina kondoleanser går till Börjes familj”, skriver ”Sudden” i ett sms till SVT Sport.

”Störste svensken i NHL”

Även Kent ”Kenta” Nilsson sörjer – och hyllar – Salming.

– Han gjorde det lite enklare för oss andra som kom över till NHL. Han var fruktansvärt laglojal och tuff när han kom till Toronto. Grabbarna som kommer över i dag förstår inte vad han fick gå igenom, säger han till SVT Sport.

– Han är nog den störste svensken som spelat i NHL. Hade han spelat i ett bättre lag och varit kanadensare hade han varit bäste back i ligan många gånger.

Nicklas Lidström, som träffade Börje Salming på ”Tidernas hockeygala” så sent som för drygt en vecka sedan, sörjer också.

– När man själv ville vara en hockeystjärna och drömde att man skulle till NHL så var Börje min stora idol. Sedan när man har lärt känna Börje efter karriären så fick man se vilken otroligt varm och omtänksam människa han var. Det är verkligen ett tungt hjärta en dag som denna, säger Lidström till Radiosporten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det hölls en tyst minut i samtliga SHL-arenor för att hedra Börje Salming. Foto: Bildbyrån/C More

”En otrolig lirare”

Tidigare ishockeyspelaren Anders Hedberg som spelade med Salming i Tre Kronor är märkbart tagen när han svarar:

– Det gick så jävla fort. Jag darrar i benen men jag är jävligt glad att Börje kunde ta del av alla hyllningar i Toronto och att jag fick vara med honom och krama honom. Men det gick så fort. Jag kommer minnas honom som en jävligt bra kille och en otrolig lirare, säger Anders Hedberg till TT.

Tidigare förbundskaptenen och storspelaren Bengt-Åke Gustafsson spelade med Salming i OS 1992. Han förklarar vad Börje Salming betytt för svensk ishockey:

– Det är tragiskt. Han har betytt jättemycket för svensk ishockey. Börje öppnade alla dörrar och var en stor förebild för väldigt många. Vi spelade ju länge tillsammans, bland annat på OS. Det var jättefint och mäktigt när alla ställde sig upp för att hylla honom i Kanada. Det var helt overkligt att ett helt land hyllar en svensk, säger Gustafsson till TT.

”Oerhört tråkigt”

Inge Hammarström har varit god vän med Börje Salming i 50 år och de åkte över till Toronto tillsammans 1973. För Dagens Nyheter berättar Hammarström att han kommer att minnas sin vän som en viljestark och inspirerande människa.

– Det är oerhört tråkigt. Chockartat, samtidigt som man har vetat att det bara var en tidsfråga. Vi har varit nästan som bröder. Jag minns när han kom hit till Brynäs och vi äldre spelare både tog hand om honom och var så glada över att vi hade en sådan otrolig talang i vårt lag, säger han.

KLIPP: Hör Jens Linds hyllning till Börje Salming: ”En stor hjälte”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.