Jonas Andersson: ”Han är den spelaren som har haft den överlägset bästa turneringen” Foto: Bildbyrån

I avgörande matchen – poängkungen fick endast 14 minuters istid

Publicerad

Sveriges bästa spelare William Nylander, som toppar poäng-, plus-/minus- och tekningsligan, fick endast 14 minuters istid under ordinarie matchtid mot Finland.
– För mig är det väldigt märkligt, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

William Nylander är den svenska spelaren som har plockat poäng från start och gjorde totalt 18 poäng, 5 mål och 13 assist, på åtta matcher.

Den 23-åriga poängkungen toppar därmed flera av turneringens ligor. Men trots det valde Sveriges förbundskapten Rikard Grönborg att spela på fyra kedjor i nästan tre hela perioder och Torontoforwarden fick därmed endast 14 minuters istid, exklusive förlängningen.

– Han är den spelaren som har haft den överlägset bästa turneringen så för mig är det väldigt märkligt, säger SVT Sports expert Jonas Andersson och fortsätter:

– Han har bara släppt in två baklängesmål på hela turneringen, annars kan man tänkta att han är en riskfaktor bakåt men så har det inte heller varit.

”Finns ingenting att spara”

Sju svenska forwards hade mer istid än Nylander i den avgörande matchen – något som Jonas var kritisk till.

– Det finns ingenting att spara. Där tycker jag att Sverige kan kolla på Tommy Albelin och Schweiz som matchar så oerhört hårt på de bästa spelarna att de kan knappt gå på slutet av matchen. Men då har du i alla fall gett alla spelare en chans.

– Att bara rulla på fyra kedjor i två och en halv period, framför allt matcha mot ett Finland som inte har en kedja som är bättre än de svenska kedjorna, då faller Grönborg och de övriga förbundskaptenerna i en passiv roll där man anpassar sig mot Finland i stället för att coacha för att vinna, coacha aggressivt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer