Hayley Wickenheiser med fans inför OS i Sotji 2014. Där hon tog sitt fjärde raka guld med Kanada. Hon har även varit med i sommar-OS. 2000 var hon med i Sydney i softboll. Foto: TT Nyhetsbyrån.

Ikon inom damhockeyn lägger av

Uppdaterad
Publicerad

En av hockeyvärldens allra största avslutar sin karriär. Fyrfaldiga OS-mästaren Hayley Wickenheiser tackar för sig efter en 23 år lång internationell karriär.

”Kära Kanada. Det har varit den största äran i mitt liv att få spela för er. Dags att hänga upp dem. Tack”, skriver den 38-åriga forwarden på Twitter.

Så sent som får ett halvår sedan uttryckte Wickenheiser förhoppningen om att spela ytterligare ett OS, i Sydkorea, om ett år. Men nu avslutar hon sin karriär och ska börja studera till läkare.

168 mål på 276 landskamper

Wickenheiser är Kanadas främsta målgörare med 168 mål och 211 assist på 276 landskamper. Hon utsågs till turneringens mest värdefulla spelare vid OS 2002 och 2006, och förutom de fyra OS-gulden vann hon även sju VM-guld.

Wickenheiser blev 2003 den allra första kvinnan att spela i en manlig serie på hög nivå när hon tog en plats i finska laget HC Salamat och säsongen 2008/09 spelade hon med Eskilstunaklubben Linden Hockey i division 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.