Många spelare missar SM-slutspelet. Foto: SVT

Skadeläget inför slutspelet – LHC värst drabbat

Publicerad

Lara Stalder, Jennifer Wakefield, Hanna Olsson och Caroline Markström är bara en handfull spelare som kommer att missa SM-slutspelet i SDHL. Hårdast drabbat är Linköping som saknar minst sex spelare i kvällens första kvartsfinal.
– Det är alltid negativt att inte få spela med det lag man trodde från början, säger LHC:s huvudtränare Madeleine Östling till SVT Sport.

SDHL har varit skadedrabbat denna säsong där många tunga namn saknats ute på isen. I kväll sätter SM-slutspelet i gång och hur ser egentligen statusen ut i respektive slutspelslag?

AIK

De saknas: Anna Amholt (hjärnskakning)

Kommentar: AIK med sin sämsta placering på nio år (åttonde plats) har haft en tuff säsong men klarat sig hyfsat från skador. Målvakten Anna Amholt hann endast med 14 matcher innan en hjärnskakning satte stopp för säsongen. 19-åringen är tillbaka på isen men kommer inte att spela slutspelet. Stockholmslaget har däremot gjort klart med Minatsu Murase som stannar med laget säsongen ut.

Sabina Küller som skadade sig under femnationsturneringen i Finland är tillbaka i spel.

– Anna har varit borta ett tag och behöver lite tid för att bygga upp sin styrka men det var positivt att hon kunde gå på is förra veckan, säger AIK:s huvudtränare Jared Cipparone.

Brynäs

De saknas: Jennifer Wakefield (hjärnskakning), Caroline Markström (hjärnskakning), Malin Axelsson (hjärnskakning), Andréa Cordoba (avstängd)

Kommentar: Trots ett försök till en nysatsning på damverksamheten har Brynäs haft en rejäl otur denna säsong med skador som har kuggat i varandra. Tre hjärnskakningar har drabbat Gävlelaget och samtliga missar därför slutspelet, saknas gör även forwarden Andréa Cordoba på grund av en avstängning.

– Vi har klarat oss utan de spelarna länge, under hela säsongen, men självklart är det ett avbräck och vi hade såklart varit mycket starkare om de hade spelat. Men det kan man inte gå och gräma sig över, vi är ganska luttrade, säger Brynäs huvudtränare Magnus Carlsson.

– Det är klart att det är otur, vi som redan är lite folk, att få en avstängning precis innan slutspelet, men det är sådant som händer.

Djurgården

De saknas: Agnes Åker (hjärnskakning), Hanna Olsson (kontraktslös)

Kommentar: Inte heller stockholmslaget har klarat sig ifrån hjärnskakningar. Målvakten Agnes Åker meddelade i början av februari att säsongen var över på grund av att symptomen sedan smällen kvarstår. Djurgården tappade även en av sina främsta poänggörare, Hanna Olsson, i en konflikt och 20-åringen är sedan dess avstängd från allt SDHL-spel. I övrigt ska hela laget vara tillgängligt för spel.

– Alla är friska och energin är på topp. Andra halvan av säsongen så har vi spelat bra i alla tre zoner, och vi spelar med stort självförtroende, säger Djurgårdens huvudtränare Alana Blahoski.

Säsongen är över för Agnes Åker /arkivbild. Foto: Bildbyrån

HV71

De saknas: Claudia Kepler (avstängd), Isabell Palm (skadat finger)

Kommentar: För Jönköpingslaget är forwarden Claudia Kepler sedan tidigare avstängd och amerikanskan missar därför de tre inledande matcherna, även Isabell Palm kommer att saknas i inledningen av slutspelet på grund av ett skadat finger, men kan komma att göra comeback inom två veckor.

– Det påverkar inte så mycket. Det är bra spelare som saknas, men det gäller att spela smart. Vi har spelat med många skador sedan jul, säger HV71:s huvudtränare Lucas Frey.

– Vi siktade inför på en topp 2-placering, men efter problem med skador så omvärderade vi vårt mål till topp 4, men till slut blev det en sjätteplats. Det är så jämnt mellan lagen, alla kan slå alla.

Leksand

De saknas: Ingen

Kommentar: Leksand har varit skonade från skador denna säsong. Samtliga spelare kommer till spel i kvällens kvartsfinal mot HV71.

– Det har varit helt osannolikt bra. Inte någon skada, inga sjukdomar, det har varit helt fantastiskt. Jag har aldrig varit med om det någon gång faktiskt, säger Leksands huvudtränare Ulf Hedberg.

Linköping

De saknas: Lara Stalder (axelskada), Lauren Spring (hjärnskakning), Linnea Johansson (hjärnskakning), Malou Berggren (hjärnskakning), Anna Kjellbin (paus), Sidney Morin (landslagsuppdrag), Pernilla Winberg? (hjärnskakning)

Kommentar: SM-tvåan är ett annat lag som drabbats av många avbräck inför slutspelet. Den schweiziska poängdrottningen Lara Stalders säsong tog slut efter ytterligare en axelskada och fyra spelare har drabbats av hjärnskakning. Linköping får även klara sig utan backarna Anna Kjellbin och Sidney Morin (de tre inledande matcherna).

– Pernilla Winberg tackade ju nej till landslaget nu på grund av känningar av sin hjärnskakning. Hon följde hjärntrappan hela förra veckan och var på is i torsdags då jag fick positiva vibbar men symptomen kommer oftast efteråt, säger Linköpings huvudtränare Madeleine Östling.

– Det känns lite blandat såklart, det är alltid negativt att inte få spela med det lag man trodde från början, det lag man har satt ihop. Men samtidigt har vissa spelare varit borta väldigt väldigt länge och vi har gjort bra matcher ändå, så jag försöker tänka positivt.

Pernilla Forsgren har dragits med en hjärnskakning /arkivbild. Foto: Bildbyrån

Luleå/MSSK

De saknas: Nathalie Ferno (hjärnskakning)

Kommentar: Inför slutspelet byter förhoppningsvis Luleå/MSSK en skadedrabbad säsong mot ett fartfyllt slutspel. Norrbottningarna har drabbats av minst fem hjärnskakningar och många andra skador därtill under säsongen, däribland landslagsbacken Johanna Fällman, Pernilla Forsgren, Josefine Hoegh-Persson och stjärnspelaren Michelle Karvinen.

– Nathalie Ferno rehabiliteringstränar och det går sakta men säkert åt rätt håll men hon kommer att missa slutspelet. Fällman och Hoegh-Persson är tillbaka och kör för fullt. Forsgren får vi svar på under dagen, säger Luleås huvudtränare Fredrik Glader.

– Karvinen har bara spelat 26 matcher i grundserien men har varit i otroligt bra form på slutet, jag pratade med henne i måndags och hon kommer att komma till spel i kväll.

Modo

De saknas: Brooke Boquist (hjärnskakning), Breanne Wilson-Bennett (hjärnskakning)

Kommentar: Hjärnskakningsproblematiken har även tagit sig till Övikslaget där kanadensiskorna Brooke Boquist och Breanne Wilson-Bennett kommer att saknas i slutspelet. Knäskadade Marion Allemoz är spelbar igen sedan en tid tillbaka, utöver det ska alla spelare finnas tillgängliga.

– Det struliga med hjärnskakningar är att du aldrig vet när de kan spela igen. När situationen inträffar så har man alltid förhoppningen om att de ska kunna återgå till spel men samtidigt har det viktigaste alltid varit att de ska kunna återgå till ett normalt liv, säger Modos huvudtränare Björn Edlund.

SVT sänder finalserien med start den 13 mars.

Så spelas kvartsfinalerna:

Visa

Modo-Brynäs

Luleå-AIK

Linköping-Djurgården

Leksand-HV71

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer