Björklöven tappade 3-0 till 3-7 mot Mora. Foto: Bildbyrån

Hockeyförbundet lägger ner utredningen om misstänkt matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om misstänkt matchfixning i mötet mellan Björklöven och Mora i hockeyallsvenskan har lagts ner, skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

– Utredningen konstaterar att händelsen grundar sig i ett mänskligt misstag och det känns tillfredsställande att vi inte hittat några indikationer på matchfixning, säger Svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom i pressmeddelandet.

Efter mötet mellan Björklöven och Mora, som spelades den 14 december, startades en utredning gällande matchfixning. Mora vände ett 0-3-underläge till 8-4 och vann i Västerbotten. Under matchens gång kunde man nämligen se ”mystiska oddsrörelser” och Svenska Spel stoppade av den anledningen livespelet och en utredning om matchfixning inleddes.

– Det är klart att man blir fundersam, vad är det som har hänt? Men samtidigt tror jag inte det är så många i laget som tror att det faktiskt var matchfixning, sa Moras assisterande lagkapten Adam Masuhr till SVT Sport för några dagar sedan.

Och nu står det klart att Svenska ishockeyförbundet lägger ner utredningen.

”Händelsen grundar sig i ett mänskligt misstag”

– Utredningen konstaterar att händelsen grundar sig i ett mänskligt misstag och det känns tillfredsställande att vi inte hittat några indikationer på matchfixning. Även om hockeyn i stort varit förskonad från matchfixning är det här en påminnelse om att vi hela tiden måste arbeta för att ha en beredskap i frågan som är ett av de största hoten mot idrotten, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom i pressmeddelandet.

– Vi är tacksamma för det samarbete som genomförts under utredningen. Alla inblandade har tagit sig tid att samla in så mycket information som möjligt för att fatta kloka beslut och det känns skönt att vi nu kan stänga utredningen utan vidare misstankar, säger Abbe Törsleff, förbundets säkerhetschef.

Även Svenska Spel säger till SVT Sport på torsdagen att man nu lägger ner sin utredning.

KLIPP: Misstänkta spelfusket kan ha varit ett misstag (15 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.