Mika Zibanejad i Rangers-tröjan. Foto: TT Nyhetsbyrån

NHL bekräftar: Släpper inte spelare till OS

Uppdaterad
Publicerad

OS-ishockeyn kommer att spelas utan NHL-spelare.

Under onsdagen meddelade NHL och spelarorganisationen NHLPA att spelarna stoppas från att delta i OS i Peking.

– Med tanke på störningen av NHL:s spelschema som orsakats av de senaste covid-relaterade händelserna är ett OS-deltagande inte längre möjligt, säger NHL-kommissonären Gary Bettman i ett pressmeddelande.

NHL-spelarnas vara eller icke vara i OS i Peking har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden.

Anledningen är den ökade smittspridningen av covid-19 som tvingat många NHL-lag att skjuta upp matcher. Dessutom finns det oklarheter angående karantänstider om man testar positivt på plats i Kina.

Tidigare i veckan kom också uppgifter från The Athletic och ESPN att klubbarna inte kommer släppa spelarna till OS.

Uppgifter som nu NHL och NHLPA bekräftar – det blir ytterligare ett vinter-OS utan NHL-stjärnorna.

– NHL respekterar och beundrar NHL-spelarnas önskan att representera sina länder och delta i OS-turneringen. Därför har vi väntat så länge som möjligt med att fatta det här beslutet samtidigt som vi undersökt alla tillgängliga alternativ att göra det möjligt för våra spelare att delta i vinter-OS 2022, säger NHL-kommissionären Gary Bettman i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Tyvärr, med tanke på störningen av NHL:s spelschema som orsakats av de senaste covid-relaterade händelserna. 50 matcher har redan skjutits upp till den 23 december vilket gör att ett OS-deltagande inte längre är möjligt.

OS i Peking startar den 4 februari och pågår till 20 februari. Med tanke på NHL-spelarnas frånvaro öppnar det istället chansen för spelare från SHL och Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.