• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

”Integration i sin rätta mening”

Uppdaterad
Publicerad

Göteborg HC. Damhockeyföreningen som kämpar för att sudda ut den stereotypa bilden av en hockeyklubb. ”Vi gör den här satsningen för att fler tjejer och fler med invandrarbakgrund ska få upp ögonen för den här fantastiska sporten”, säger sportchefen Håkan Svedberg.  

Angered. Ett av Sveriges mest segregerade områden.

– Fråga någon här i Angered vem Joel Lundqvist är och du får en fågelholk till svar, säger Svedberg.

Håkan Svedberg är klubbens sportchef på ideell basis. Han ansvarar för Göteborg HC:s damlag som spelar i division 1. Men han gör mycket mer än så. Tillsammans med klubbens ordförande Monica Corell har de startat en imponerande verksamhet.

Monica är i grunden skolsköterska och Håkan polis. När vi besöker hallen så trängs i korridorerna ivriga hockeyentusiaster. Nybörjare, unga som gamla, killar och tjejer, i alla världens hudnyanser. Alla är välkomna på allmänhetens åkning, en gång om dan.

Förbundets charmoffensiv

Nyligen beslutade svenska ishockeyförbundet att göra en charmoffensiv mot invandrartäta områden. Förbundet utformade ett brev som var översatt till sex olika språk med en tydlig uppmaning till minoritetsgrupperna i samhället: ”Kom och testa hockey”. Ett initiativ som i Angered burit frukt.

Här får barn och ungdomar låna all utrustning gratis och pröva på en sport som de annars aldrig skulle ha kommit i kontakt med. Bara idén att satsa på en ishall i Angered möttes till en början med skepsis.

– Vi satt här och rullade tummarna i början, förklarar Håkan.

– Vi hade ju vårt damlag som spelar i division 1 men i övrigt var det iskallt. Det kändes som mission impossible.

Ryktet spreds fort

Men en dag skulle en liten, nyfiken flicka ändra allt.

– Hon kom in här med sin mor och undrade om de fick låna toaletten. Vi var ju desperata och frågade självklart om hon ville testa hockey också.

Det ville hon och i dag är Lilly som har libanesiskt ursprung en riktig liten eldsjäl.

– Hon drog med sin syster och sen kom hela familjen och därefter släkt och vänner och nu har ryktet spridit sig som en löpeld.

Lilly är 9 år och tränar hockey så ofta hon bara kan. När andra kompisar är ute och leker så åker hon antingen skridskor eller kollar på hockey på TV

– Det är kul att spela och det blir bara ”kulare”och ”kulare” varje dag.

Lilly drömmer om att få spela med damkronorna.

– Jag vill bli proffs, säger hon.

Lejoninna som symbol

Lilly tar för sig på isen. Hon visar nybörjare hur man skjuter för att få upp pucken på höjden. ”Såhär gör man” förklarar hon ivrigt och lite otåligt. En otrolig liten flicka. Oblyg och charmig.

Damlaget Göteborg HC är just ett damlag och basen i föreningens verksamheten. Då Frölunda inte har ett eget damlag så är Göteborg HC en viktig samlingspunkt för tjejer i området. Deras mål är att klättra från divison 1 till Riksserien.

– Vi har en lejoninna som symbol på tröjan. Eftersom lejoninnor jagar i flock, förklarar Håkan.

– Ja, vi kan ju inte ha en lejonhane. Han vilar ju bara och väntar på att få allt serverat. Det skulle kännas skumt, säger ordförande Monica och blinkar.

Pappa till NHL-proffs

Håkan Svedberg är far till NHL-spelaren Viktor Svedberg och arbetar parallellt med sitt ideella uppdrag i Göteborg HC som polis. Han ser dagligen ungdomar som hamnat snett. Vilsna själar som saknar mening med livet.

– Det råder ett tufft klimat. Jag har sett det mesta i min karriär. Jag har tjänstgjort i utlandet. Jag har sett på nära håll vilka problem vårt samhälle brottas med. Och jag är övertygad om att den här hallen och ishockeyn kan verka för en positivare samhällsbild.

– Det lilla ger det stora. Vi måste börja någonstans. Såhär tar vi vårt ansvar.

Hur mycket stöd har ni fått från förbundet?

– Mycket stöd. De bidrar med utrustning precis som Börje Salming. Sen är det ju kommunen som byggt hallen som ska ha all kredd. Även Fredrik Pettersson (proffs i Lugano) har stöttat tjejerna, vår A-lagsverksamhet.

Är ishockey en dyr sport?

– Jag tycker inte att den ska behöva vara det. Det handlar om att samla upp gammal utrustning. Alla har ju något begagnat. Visst är det dyrt att köpa nya grejor men varför ska man behöva göra det? Här får alla dessutom låna allt. Vi finns här som stöd för alla som vill testa, slår Svedberg fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.