USA världsmästare efter dramatik

Det var nära att laget inte ens kom till spel i VM. Men i natt blev USA återigen världsmästare i ishockey – för fjärde gången i rad.

Stor matchhjälte blev Hillary Knight som satte dit pucken i förlänging.

USA dominerade förlängingen, och segermålet kom efter drygt tio minuter. USA kom på en blixtsnabb kontring, och Hillary Knight gjorde det hon är bäst på – skott. Rakt upp i krysset, och USA vann med 3-2 inför en fullsatt arena i Plymouth.

– Det är en otrolig känsla som du inte kan beskriva. När vi gjorde målet blev jag både lättad och exalterad, säger målvakten Nicole Hensley.

Ishockey-VM

– Innan förlängingen tog vi fem djupa andetag som lag, och vi visste att vi kunde göra det här.

Kanada tog ledningen

Men det var Kanada som tog ledningen i finalen när Meghan Agosta sköt in 1-0 i inledningen av matchen. Kacey Bellamy kvitterade kort därefter, och efter en mållös andra period klev Bellamy fram igen, och gav USA ledningen med 2-1 bara minuten in i tredje.

USA tog över matchen, men Natalie Spooners kvitterade med tio minuter kvar.

– Fantastiskt kul för USA. De har gått igenom en lång resa för det här, och kom tillbaka som en grupp. De har haft som enda mål att få göra det dom älskar mest, säger SVT:s expert Maria Rooth.

– Kul att se.

”Det förde oss samman”

VM-guldet är USA:s fjärde i rad,  och åttonde totalt, men det var nära att vi inte fick se världens bästa hockeyspelare i turneringen. Innan VM hotade spelarna med bojkott, om inte de orättvisa villkoren förändrades. Men efter långa förhandlingar löstes konflikten.

– Det förde oss samman som grupp utanför isen, och vi visste att vi kunde komma hit och göra vårt bästa, och vi fick till ett bra resultat, säger Hensley.

Finland vann bronsmatchen

Finland vann över Tyskland med hela 8–0 i kampen om bronset. Finland dominerade från början till slut, och ledde med 3-0 efter första perioden. I andra perioden rullade det på ytterligare med fem mål, och den tredje slutade mållös.