Nya SDHL-laget söker samarbete med Frölunda igen

Ishockey
Göteborg HC vill starta ett samarbete med Frölunda.

Göteborg HC blev i går klart för SDHL. Nu söker laget återigen samarbete med Frölunda för att utveckla damhockeyn i Göteborg och bli ett stabilt elitlag, samtidigt som föreningen vill fortsätta stå på egna ben med olika projekt i samhället.
– Jag tror att det vore bra med ett samarbete. Det handlar framför allt om marknadsföring, säger GHC:s sportchef Jan Mellgren till SVT Sport.

Det var i går som Göteborg HC tackade ja till spel i SDHL nästa säsong. Laget kom på tredje plats i kvalet till serien, men tog över Sundsvalls plats, som vann kvalet, men drog sig ur på grund av dålig ekonomi.

Men GHC behöver också stöd för att klara av ekonomin i SDHL. Det krävs upp emot 2,5 till 3,5 miljoner för att klara ett år i SDHL. Laget sökte i fjol samarbete med Frölunda, men fick nobben. Nu vill klubben ha ett nytt möte med Frölunda för ett samarbete.

– Jag tror att det vore bra med ett samarbete. Det handlar inte om pengar. Det handlar framför allt om marknadsföring. Frölunda är ett nav i hockeyutvecklingen i Göteborgsregionen. Det gäller att ta vara på kunskaperna som finns där, säger Mellgren.

”Viktigast är att ha ett elitlag i Göteborg”

Jan Mellgren lägger heller ingen prestige i att bli en del av Frölunda. Det viktigaste är att det finns ett elitlag i staden för damhockeyspelarna.

– Det viktigaste för oss är att ha ett elitlag i damhockey i Göteborg. Sedan är det mindre värt vad som står på bröstet. Det viktigaste är att ha laget, säger han.

”Klart vi kommer att träffas”

Frölunda är i sin tur inte främmande för ett samarbete, men det gäller i första hand att sätta sig ner tillsammans för att se hur klubbarna kan samarbeta.

– Det gäller att träffas först och sedan får man se. Det är jätteroligt att de avancerat, men men med tanke på ett samarbete, så måste vi i sådana fall sätta oss ner först för att se var landet ligger, säger Frölundas klubbdirektör Christian Lechtaler.

Enda renodlade damföreningen i SDHL

Göteborg HC är i dagsläget ensamt om att vara en renodlad damförening i SDHL, där bland annat AIK, Djurgården och Luleå har damlag. Jan Mellgren anser inte att det är en nackdel – i många fall är det en fördel.

– Jag tror att det kan vara riktigt bra. Det är lite som Rosengård i damallsvenskan. Det finns en kultur som vi bygger med fokus på tjejerna. I den kulturen bildas det fina saker och de yngre tjejerna får även kvinnliga förebilder, säger han.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.