Elin Lundberg jublar efter ett mål mot Korea. Foto: Bildbyrån

Damkronorna klara för kvartsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klara för kvartsfinal i OS efter att ha krossat värdnationen med 8–0.

– Det var positivt att vi fick göra ordentligt med mål. Vi brukar ju inte göra det, säger förbundskapten Leif Boork.

OS-truppens yngsta, Maja Nylén Persson, inledde målskyttet i femte minuten.

– Hon har en fantastiskt potential. Vi vill att hon ska vara offensiv också, följa med upp i anfallen från backpositionen, säger förbundskapten Leif Boork till SVT Sport.

Damkronorna

Någon kommentar från det 17-åriga löftet blev det däremot inte.

– Maja (Nylén Persson) har varit enormt uppmärksammad och alla vill ha henne nu. Jag tänkte att vi skulle låta henne vila från den här uppmärksamheten, förklarade Boork.

Backen Elin Lundberg gjorde sitt tredje landslagsmål efter nio minuter. Ett distansskott som letade sig hela vägen in i mål.

4–0-målet var en riktig delikatess, Lisa Johansson serverade Erica Uden Johansson som enkelt kunde trycka in pucken i slutet av den första perioden.

Näst flest landskamper

Pernilla Winberg firade sin 297:e landskamp med att sätta 5–0-målet fem minuter in i andra.

6–0 kom direkt i tredje, Elin Lundberg blev därmed tvåmålskytt efter en styrning på ett distansskott. Pernilla Winberg ville inte vara sämre och satte sitt andra mål för dagen strax därefter.

Sex minuter in i tredje kom 8–0-målet signerat Rebecca Stenberg.

Backen Johanna Fällman avstod sista perioden efter att ha skadat sig i samband med att hon skulle hoppa över sargen. En ren försiktighetsåtgärd enligt förbundskapten som räknar med Fällman i gruppfinalen på onsdag.

Gruppfinal på onsdag

Sverige vann sin premiärmatch mot Japan med 2–1. En gruppspelsmatch återstår om gruppsegern när Sverige möter Schweiz på onsdag. I kvartsfinal väntar antingen Finland eller OAR (Ryssland).

– Vi bygger det hela i trappsteg. Vi ser fram emot att möta Schweiz. Vi ska försöka vinna den här gruppen. Schweiz har ett väldigt kompetent lag med  många tekniska spelare, säger Boork.

De har gjort flest landskamper

Erika Holst (227)

Pernilla Winberg (297)

Gunilla Andersson (297)

Maria Rooth (265)

Kim Martin Hansson (244)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet