Ishockey-VM till Sverige – men inte säkert i Globen

Uppdaterad
Publicerad
Sverige ser ut att få ishockey-VM för herrar 2025.
Frågan är om Stockholm redan nu är ute som arrangörsstad?
– Hela anläggningssituationen i Stockholm är närmast en katastrof, säger Anders Larsson, Svenska ishockeyförbundets ordförande.

Den 15 januari gick ansökningstiden för ishockey-VM 2025 ut och Sverige är enda kandidat. Sverige hade från början tänkt söka 2023 i kamp med Ryssland och Tjeckien. Men de tre nationerna kom i stället överens om att söka varsitt år under tre år, Ryssland (2023), Tjeckien (2024) och Sverige (2025).

Ett upplägg som Internationella ishockeyförbundet köpte. Ingen motkandidat finns något av åren.

Det formella beslutet tas visserligen i Bratislava i maj i samband med VM.

När Sverige senast arrangerade VM, 2012 och 2013 ihop med Finland, slutade det med publikfiasko i Globen och en ekonomisk förlust på gigantiska 20 miljoner kronor. Jämfört med VM 2002, med Göteborg som huvudort, som gick med 35 miljoner i vinst.

Globen måste renoveras

Ska Stockholm komma ifråga behöver Globen byggas om.

–Den är 30 år gammal. Det finns ett inriktningsbeslut i Stockholms stad om att riva Hovet och göra om Globen och det kommer verkligen att krävas. Vi har också en förhoppning om att OS-ansökan gör att de kommunala politikerna satsar på Globen och arenor för breddhockeyn.

Malmö gjorde JVM till en succé 2014 och i Göteborg ska en ny arena byggas för att ersätta Scandinavium, den är dock beräknad att stå klar först till 2027.

Tre Kronor möter Ryssland i eftermiddag, på Hovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer