Foto: BILDBYRÅN

Ishockeystjärnan Lilja får sin dom

Uppdaterad
Publicerad

Får en crosscheckning på en motståndare under en match konsekvenser även utanför ishockeyrinken? I dag kommer Malmö tingsrätts dom mot Linköpingsstjärnan Jakob Lilja, som åtalats misstänkt för misshandel av Malmöbacken Jens Olsson.

Ishockeystjärnan Jakob Lilja, 23, spelade vid tillfället för Rögle och det var under ett allsvenskt Skånederby i mars 2015 mot Malmö som forwarden crosscheckade motståndaren Jens Olsson i nacken. Över två år senare nådde fallet Malmö tingsrätt och under rättegången tidigare i mars pläderade kammaråklagare Michelle Stein för att Lilja, numera i SHL-klubben Linköping, skulle dömas för misshandel av normalgraden med villkorlig dom och böter som påföljd.

– Hade våldet hänt utanför en hockeyrink hade det inte varit tvekan om att detta rör sig om en misshandel, och det en ganska ful misshandel, sade Michelle Stein.

Det är ovanligt att idrottsvåld leder till åtal. Krister Malmsten, Svenska fotbollförbundets chefsjurist och ordförande i Riksidrottsnämnden, har studerat idrottsliga rättsfall sedan 1950-talet och på högsta ishockeynivån i Sverige kan han endast erinra sig två tidigare fall från 1980-talet.

Döms Jakob Lilja i dag av tingsrätten tror ishockeystjärnans försvarsadvokat Mats Tornéus att det får ”förödande konsekvenser” för svensk ishockey.

– Då måste vi kanske inrätta en särskild idrottsdomstol för att klara av alla mål, sade Tornéus efter rättegången.

Domen mot Jakob Lilja meddelas klockan 11.

Andra fall med hockeyvåld

Det är ovanligt att idrottsvåld på högsta nivå i Sverige når rättssystemet. Här är några tidigare uppmärksammade fall inom ishockeyn som har lett till åtal eller har utretts av åklagare:

1981 crosscheckade den dåvarande Djurgårdenspelaren Peter Wallin Björklövens Lennart Norberg i ansiktet i en elitseriematch. Wallin polisanmäldes och åtalades misstänkt för misshandel. Wallin dömdes till villkorligt fängelse och dagsböter i tingsrätten, men friades sedan i hovrätten.

1982 polisanmäldes Södertäljespelaren Kent ”Kneten” Andersson efter ett påhopp på Almtunabacken Stefan Gundt. Andersson åtalades misstänkt för misshandel, men friades sommaren 1983.

2015 svingade Röglebacken André Deveaux sin klubba mot Västerås Per Helmersson under uppvärmningen inför den fjärde SHL-kvalmatchen. Deveaux fick sparken från Rögle och anhölls i sin frånvaro. När kanadensaren inte återvände till Sverige lades förundersökningen ned med anledning av att det inte gick att förvänta sig att överföra lagföringen till Kanada.

Källor: Dagens Nyheter, Upsala Nya Tidning, åklagare Margaretha Danielsson Olvon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.