Foto: SVT

Jens Lind om hyllningarna: ”Överväldigad”

Uppdaterad
Publicerad

Hyllningarna till ”Hockeyns historia” har öst in sedan premiären i SVT Play i helgen.
– Jag är överväldigad av mottagandet. Det verkar som att serien har gått hem överallt, säger dokumentärseriens skapare Jens Lind.

”Hockeyns historia” är en dokumentärserie i tre delar av Jens Lind och Albert Svanberg. Dokumentären berättar om sportens pionjärer och utveckling i Sverige under 1900-talet.

Mottagandet har varit nästintill unisont hyllande.

– Jag är överväldigad av mottagandet. Det verkar som att serien har gått hem överallt. Vår utmaning var att vända sig till en bred publik, både experter och de som inte känner till hockey så mycket. Att våra berättelser har gått fram till alla gör mig särskilt glad, säger Jens Lind.

”En tittare satt uppe sent på natten”

Sociala medier har fyllts av hyllningar sedan premiären i helgen, men Lind har även fått mycket beröm av personer han mött.

– Ja, flera personer har kommit fram till mig och sagt att de tycker att serien är fantastisk. I går mötte jag en tittare som sa att han bara hade tänkt se del 1 på Play, men att det slutade med att han satt uppe sent på natten och såg alla avsnitten.

Vad vill du hälsa till att som hört av sig med glada tillrop och hyllningar?

– Tack för alla översvallande ord! Vilket fantastiskt engagemang! Det är nästan så att jag rodnar. Jag är så glad att folk har märkt att vi har lagt ned oändligt mycket arbete och kärlek i projektet. Jag började för tre år sedan och hade ingen aning om vart det hela skulle ta vägen. Det har varit en sådan glädje att möta alla dessa underbara hockeypionjärer och att sedan publiken uppskattar våra berättelser gör mig verkligen lycklig, säger Lind.

– I ett tidevarv då allt ska gå så snabbt är det underbart att folk kan fångas av historier från förr.

Se hela dokumentärserien i SVT Play

Hyllningar från sociala medier (ett urval)

Visa

Ett måste att se för alla hockeyälskare! Gåshud.
Joakim Wirén

Herregud, vilken berättarröst! Jens Lind, ett geni.
Mikael Thuresson

Jag har knappt sett Ulf Sterner ta ett skär, men ge karln en egen dokumentär. Han är fantastisk.
Mattias Karlsson

”Hockeyns historia”. Helt enorm serie. Jens Lind i sitt esse och minst lika vass berättare som Tom Alandh!
Mats Jonsson

Tittar åter på ”Hockeyns historia” på SVT Sport och förundras över hur några utespelare har hjälm, men inte alla, samt att målvakten för, i detta fall Kanada, endast har en tunn ansiktsmask... Vad jag älskar denna sport!!
@missfotografica

”Hockeyns historia” på SVT1 är magisk TV. Häftiga bilder på Tumba, skridskoåkning som värsta Lomanov, kraftfullt.
Patrik Karlsson

Om man har det minsta hockeyintresse så ska man se den här grymma dokumentärserien. Massor med fascinerande anekdoter och historier från några av svensk hockeys största legendarer!
@theDanio_

Lätt tagen av ”Hockeyns historia” i SVT. Hur stor sporten var tidigt. Att spelarna inte tyckte att det gick att tänka i hjälm. Kärleken till idrotten. Profilerna. Tror jag är lite postumt kär i Sven Tumbas galna charm... Mästerverk av Jens Lind och Albert Svanberg.
Lena Callne

En underbar kombination av två av de bästa sakerna jag vet: historia och hockey. En dokumentärserie som finns på SVT och vi får träffa flera legender och pionjärer inom svensk hockey.
Pauline Rosell

Rekommenderar SVT:s dokumentär om hockeyns historia. Lite besviken att man visar typ 1 min av första landslaget för att sedan hoppa över nästan 20 år framåt. Men ändock fantastiska intervjuer, intressant innehåll, bra gjort!
Viktor Alner

Inte speciellt intresserad av hockey, men en dokumentär gjord av Jens Lind och Albert Svanberg kan man ju inte missa. Tack SVT Sport!
Lukas Lundstedt

Ruskigt välgjort! Här är skillnaden mellan SVT och de flesta andra kanaler. Hatten av, Jens Lind och Albert Svanberg!
@charlie_jfps

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer