Johan Garpenlöv. Foto: Bildbyrån.

Johan Garpenlöv lämnar Tre kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv slutar efter säsongen.

Därmed blir OS och VM hans sista uppdrag som förbundskapten.

– Jag bestämde mig redan i augusti, säger han till SVT Sport.

Garpenlöv tog över som huvudtränare för Tre kronor efter VM 2019. Garpenlöv hade innan dess haft flera roller inom laget, bland annat assisterande förbundskapten.

Men nu väljer han att kliva av efter säsongen.

– Jag ville att vi skulle gå ut med beslutet innan säsongen drar i gång, så att vi alla kan koncentrera oss på just säsongen. Jag har jobbat i sex år i olika funktioner inom förbundet. Om jag skulle fortsätta skulle det innebära tre nya år, eftersom det kontraktet skulle gälla över hemma-VM. Det vill säga nio år inom förbundet. Det är dags för andra att ta över, säger Garpenlöv till SVT Sport.

”Inte alls som det var tänkt”

Att lämna jobbet som förbundskapten var 53-åringens eget beslut.

– Mina tre år som huvudtränare blev ju inte alls som det var tänkt, åtminstone inte de två första, men det är lika för alla. Nu är allt fokus på den säsongen som ligger framför oss, säger Garpenlöv.

”Full förståelse för Johans beslut”

Olof Östblom, tävlingschef för Svenska ishockeyförbundet, förstår förbundskaptenens val att sluta.

– Totalt sex år som assisterande förbundskapten och förbundskapten för ett landslag är en lång tid och jag har därför full förståelse för Johans beslut. Jag och Johan har en bra dialog i vårt arbete och i den dialogen framkom det från Johans håll att han inte var aktuell för en eventuell förlängning, säger Östblom i ett pressmeddelande.

Förbundet skriver att processen för att hitta en ersättare pågår.

KLIPP: Garpenlöv inför OS: ”Kommer ha två parallella lag”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.