Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Stark. Foto: Bildbyrån.

Johan Stark om nedlagda lagen: ”Extremt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Först Göteborg i SDHL, sedan Almtuna i serien under.

Efter att två damlag lagts ner under pågående säsong reagerar svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark. 

– Det är olyckligt på alla sätt och vis och sätter fingret på att det finns mycket jobb kvar att göra, säger han till SVT Sport.

För några dagar sedan gick Almtuna, som också har ett herrlag i hockeyallsvenskan, ut med att damlaget i andraligan NDHL läggs ner på grund av ansträngd ekonomi.

Beslutet togs enligt klubben för att man inte har möjlighet att driva en till stora delar ofinansierad elitsatsning. Att ta medel från andra verksamheter i klubben skulle påverka fler spelare menar Almtunas ledning.

”Alla vi gubbar har ett ansvar”

– Jag har jätterespekt för att föreningar har det kämpigt, men det handlar också hur man väljer att se på dam- och flickhockeyn. Jag tror att man behöver ta ett visst beslut i styrelserummet om att det här är viktigt för oss för att kunna växa och utvecklas som förening och inte se damverksamheten som en belastning. Där har alla vi gubbar ett ansvar tycker jag, att förstå att svensk ishockey kommer stärkas om vi är en ännu mer jämlik idrott, säger Johan Stark, generalsekreterare på ishockeyförbundet.

Beskedet från Uppsalalaget Almtuna kommer inte långt efter att Göteborg HC meddelade att klubben drar sig ur högstaligan SDHL.

”Verkligen problematiskt”

– Det är verkligen problematiskt. Jag har inte all fakta så jag kan inte kasta föreningarna under bussen. Men det är ganska unikt inom ishockeyn att framför allt lag i en högstaserie drar sig ur efter 13 omgångar, det är inte på något sätt bra.

– Hur en förening i vår högstaliga måste packa ihop efter 13 omgångar, det är klart vi måste ställa oss frågan hur arbetet med granskningen av verksamheten kopplat till licenser och annat har gått till då. I NDHL, som är regionala serier, har vi inte lika mycket insyn i ekonomin.

Han poängterar att det är extra olyckligt för lagens spelare och motståndare när lag läggs ner under pågående säsong.

– Jag hoppas verkligen att det löser sig på bästa sätt för spelarna. Det är det viktigaste här och nu. Sen får vi hantera politik, elitlicenser och översyn. När sådana här saker uppstår lyfts frågan upp i ett nytt ljus. Det blir en bekräftelse på att det finns jobb kvar att göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer