Johan Sundström är klar för KHL och spel med Avangard Omsk. Foto: Bildbyrån

Johan Sundström klar för KHL

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att Johan Sundström lämnar Frölunda för spel i ryska KHL med Avangard Omsk. I dag blev 24-åringen presenterad av sin nya klubb och beskrevs med fina ord av lagets general manager, Viktor Shalajev.

– Sundström är en av de mest lovande centrar som finns på den europeiska marknaden, säger Shalajev.

– Jättekul! Jag såg det! Hans ord tyder på att jag får en roll som kommer att bära mycket ansvar. Omsk har följt mig länge, sett många matcher. De har gjort en bra helhetsbedömning känns det som. De har en plan och tror på mig. Det ska bli kul att se vad jag går för i KHL, säger Sundström till GP.

Sundströms kontrakt med Avangard Omsk är skrivet på två år.

– KHL är en väldigt bra hockeyliga. Jag känner för att åka till Ryssland och gå långt med Avangard. Vinna titlar. Sedan får jag se vad som händer i framtiden. Jag vill fokusera allt på Omsk – och inte tänka nästa steg.

När Omsk visade intresse för Sundström, berättar han att han tog kontakt med Jonas Ahnelöv och Erik Gustafsson som redan spelar i klubben. De hade bara bra saker att säga och berättade också att det var en bra stad att bo i.

När det kommer till språket, tror inte Sundström att det kommer att bli ett problem.

– Nä, jag ska lära mig ryska. Det här är ett nytt äventyr, ett nytt kapitel – och jag har en halvrysk kille som ska hjälpa mig. Sedan ska jag också läsa ryska online. Det är bra att kunna förstå och föra en dialog, i mataffären, på restauran och flygplats. Det kommer säkert bli svårt, men jag ska lära mig, säger Johan Sundström till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.