Jonas Andersson inte förvånad över SHL-klubbens besked Foto: Bildbyrån

Jonas Andersson om HV71:s beslut: ”Pressad situation”

Uppdaterad
Publicerad

HV71 har sparkat sin huvudtränare Tommy Samuelsson.

SVT Sports expert Jonas Andersson förvånas inte över beskedet.

– Hittills har säsongen varit ett jättemisslyckande, säger Andersson.

Under måndagen kom krisklubben HV71 med beskedet att de gör förändringar i tränarstaben. Huvudtränaren Tommy Samuelsson och assisterande tränaren Fredrik Stillman tvingas lämna.

– Vi har sett flera gånger att lag som riskerar att kvala byter tränare. Det har både funkat och inte funkat. Det är naturligt, men det går inte att komma ifrån att många spelare och värvningar inte levererat i HV71, säger SVT Sports expert Jonas Andersson och fortsätter:

– När du hamnar i den här situationen är det väldigt mycket mentalt. De har en bra spelartrupp. Men de måste få ordning på boxplay och powerplay. Kollar man statistiken så är de sämst i hela SHL om man slår ihop de delarna. Det handlar om att få truppen att slappna av. Det är en pressad situation, men det är rätt beslut att byta tränare i den situationen som de befinner sig i.

I en intervju med Aftonbladet menar Samuelsson att det inte var sportchefen Kent Norberg som fattade beslutet, utan styrelsen i HV71.

– Det var inte förvånande att Samuelsson fick sparken. Men som vi förstår det var det styrelsen och inte sportchefen som tog beslutet, och det är i så fall förvånande. Och jag vet inte när det senast dröjde så här länge innan en huvudtränare i SHL fick sparken, säger han.

Tror HV klarar kontraktet

Hur stort misslyckande har den här säsongen varit?

– Hittills har det varit ett jättemisslyckande. Med spelarna som kommit in och den budgeten de har så ska de ligga högre upp i tabellen. Men säsongen är inte över än.

Klarar de ett nytt SHL-kontrakt?

– Det tror jag. Och jag tror att det finns möjligheter att undvika den ångestfyllda matchserien som blir mot det sista laget i serien. De har framför allt chans att gå förbi Brynäs, som har tuffa matcher framför sig. Med en dåres envishet vill jag tro att HV har ett annat spel i sig.

KLIPP: Luleå vann bottenmötet mot HV71

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.