Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Sport expert Jonas Andersson: ”Sveriges Power Play måste förbättras”. Foto: Bildbyrån

Jonas Anderssons kritik: ”Är inget jättefan av det här”

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronorna kom undan med blotta förskräckelsen när de vann kvartsfinalen mot Lettland med 2-1.

Efter matchen var SVT Sports expert Jonas Andersson kritisk mot sättet Sverige spelar på i JVM.

– Jag tror att Sverige kan spela bättre med den här truppen, säger han.

Sverige har efter fem matcher i JVM haft svårt att skapa offensivt, även mot svagare lag på pappret. I kvartsfinalen mot Lettland kom avgörande 2-1 med tio minuter kvar. Och att Sverige inte skapar så många målchanser tycker SVT Sports expert Jonas Andersson beror på spelsystemet, och inte truppen.

– Jag tror att Sverige kan spela bättre med den här truppen, det tror jag. Men Sverige har ett spelsystem och ett sätt att spela som gör att de inte är bättre än såhär. Det är ganska slätstruket, säger han.

Och att det är ett spelsystem där Sverige, trots flera kreativa talanger, inte lyckas få till en fungerande offensiv gör att Jonas Andersson vill se en förändring.

”Det är inte utvecklande”

– Jag är inget jättefan av det här. Och Montén har sagt själv, vilket jag inte gillar att vi kommer inte vinna med mer än några mål, för att vi spelar defensivt. Är det det som Sverige ska stå för? Jag hoppas inte det är så för länge. Det är inte utvecklande. Sverige ska kunna vara med de bästa nationerna och utmana och spela på ett bättre sätt.

Nu kommer motståndet bli än tuffare i en semifinal. Men Andersson tror ändå att det svenska laget kan vinna.

– Jag tror att Sverige är bättre än såhär. Det här spelet är gjort för lite bättre motstånd där Sverige får göra det Lettland gjorde i kvartsfinalen. Sverige kan vinna mot USA, Kanada och Finland genom att spela en defensiv ishockey. Men har inte visat att de kan föra matcher och göra det som vi sett i tidigare JVM där Sverige spelat en bra ishockey, det har jag inte sett vid det här laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.