Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juniorkronorna besegrade Lettland i kvartsfinalen med 2-1. Foto: Bildbyrån

Juniorkronorna till semifinal – avgjorde sent mot Lettland

Uppdaterad
Publicerad

Det satt långt inne, men till slut lyckades Juniorkronorna besegra Lettland i kvartsfinalen av JVM.

Sverige vann med 2-1, där avgörandet kom med tio minuter kvar.

– Det var lite skakigt inför tredje perioden, säger kapten Emil Andrae till SVT Sport.

Trots att Sverige hade ett stort spelövertag mot Lettland så var det långt ifrån en dominant insats från Juniorkronorna. Lettland stängde Sveriges offensiv bra, och det mesta av spelet var vid sargen.

1-0 kom i den första perioden där Isak Rosén i powerplay kunde spräcka nollan när målvakten Bruno Bruveris inte såg pucken, vilket gjorde att Rosén fick mer eller mindre öppet mål.

JVM i ishockey

Andrae avgjorde

Sverige hade svårt att skapa fler heta målchanser i andra perioden, och istället för en utökad ledning kom kvitteringen när Gustavs Ozolins hittade nät från blålinjen.

I den tredje perioden skulle Sverige få ett drömläge med fem minuter i powerplay. Men då lyckades de knappt skapa en enda målchans. Istället skulle matchavgörande 2-1 komma med tio minuter kvar när Emil Andrae från blå hittade en lucka under Bruveris arm.

– Sjuk känsla. Det var lite skakigt inför tredje perioden. Jag tycker vi tar oss samman även om vi inte gör mål i det powerplayspelet så fick vi in en. Det är så jäkla skönt. Nu är det bara att fokusera på nästa match, säger Emil Andrae.

”Gör det riktigt bra”

Andrae säger även att de förväntade sig en jämn match, och hyllar Letterna.

– Jag tycker de gör det riktigt bra. De kämpar som djur där ute. Det är skönt att få in det där 2-1-målet. Vi är vidare till semi, det är jäkligt skönt faktiskt, säger Andrae.

I semifinal får Sverige möta Finland, som besegrade Tyskland med 5–2 i kvartsfinal. Viaplay sänder den matchen.

SVT Sport sänder den andra semifinalen, där Kanada (6–3 mot Schweiz) möter Tjeckien, som överraskande besegrade USA med 4–2.

JVM

Sverige logo

Sverige

2 - 1

Lettland logo

Lettland

1-0, 0-1, 1-0
Edmonton
Publik: 518

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet