Zorro-mål när Sverige förlängde JVM-sviten till 49 (!) segrar

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronorna knep den 49:e raka segern i gruppspelssammanhang i JVM när man besegrade Finland med 3-2 efter förlängning. Den finska målvakten Justus Annunen storspelade och räddade fyra frilägen men fick till slut kapitulera när supertalangen Alexander Holtz avgjorde med fyra sekunder kvar.

– Jag fick en bra pass av Berggren, så det var bara att försöka sätta den. Det är klart jag är nöjd, vi vann premiären, säger hjälten till SVT Sport.

Nils Höglander stod för matchens delikatess när han återigen gjorde ett zorromål – det första på den internationella scenen, som betydde reducering till 1-2.

– Jag har gjort mål på det förr och jag litar på att jag kan göra det igen. Den gick in och vi behövde ett mål, säger Höglander till SVT Sport.

JVM i ishockey

– Man tror inte att det ska funka och att man ska lyckas på den här nivån. Det är fantastiskt häftigt.

Men matchhjälte blev den 17-åriga supertalangen Alexader Holtz, som avgjorde med fyra sekunder kvar av förlängningen.

”Går inte att beskriva”

Justus Annunen såg länge ut att förstöra den svenska festen och bryta den långa segersviten, då Sverige hade 48 raka gruppspelssegrar inför matchen och inte förlorat sedan nyårsafton 2006. Bland annat räddade han fyra svenska frilägen och stoppade Sverige i flera numerära överlägen.

– Deras målvakt står på huvudet så man får hylla honom lite. Men vi skapar många lägen som vi ska ta med oss till nästa match, säger Fagemo till SVT Sport.

– Det är en öppningsmatch, man håller lite hårdare i klubban, så jag hoppas det släpper till nästa match, säger Holtz.

Annunen får mycket beröm men förbundskaptenen, Tomas Montén är även kritisk till lagets avslut.

– Någonstans tycker vi att vi skapar många bra lägen men vi har också många lägen som vi inte blir så bra, där vi inte är i de heta lägena framför mål.

Finland ledde med både 1-0 och 2-1 och var bara minuter från seger när Samuel Fagemo, Frölunda, kvitterade. Och i numerärt överläge var det Djurgårdens Alexander Holtz som fick pucken av Jonatan Berggren i offensiv zon och avlossade ett skott som smet in bakom Justus Annunen.

– Jag ser att Berggren tar in den djupt i offensiv zon och släpper den till mig, och jag har ren gata. Det betyder hur mycket som helst, går inte att beskriva.

Nästa match är på lördag klockan 19:00. Då väntar Schweiz, nationen som slog ut Sverige i kvartsfinalen i fjol, som sänds i SVT, med uppsnacksstart klockan 18.50.

– Vi måste se till att vi får hål på dom och för till ett offensivt spel.

JVM (Juniors)

Sverige logo

Sverige

3 - 2

Finland logo

Finland

0-1, 1-1, 1-0, 1-0
Trinec
Publik: 4471

Första perioden

  • 16:21
    0-1MålPuistola (Honka/Tanus)

Andra perioden

  • 1-1MålHöglander (Fagemo)
    01:05
  • 13:35
    1-2MålTanus (Puistola)

Tredje perioden

  • 2-2MålFagemo (Höglander)
    14:51

Förlängning

  • 3-2MålHoltz (Berggren) PP1
    64:55

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet