Tomas Montén pekar ut riktningen inför JVM. Foto: Bildbyrån

Juniorkronornas ledartrio friade av Cas

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronornas ledarstab slipper avstängning efter att ha tagit av sig sina silvermedaljer efter finalförlusten mot Kanada i januari.

– Det är klart att det känns bra. Vi tyckte straffet var otroligt hårt, säger förbundskapten Tomas Montén till DN.

Den svenska besvikelsen var stor efter finalförlusten mot Kanada. Lagkapten Lias Andersson kastade upp sin silvermedalj på läktaren och fyra andra spelare valde att dra av sig sina medaljer.

Även förbundskapten Tomas Montén och hans assisterande Nizze Landén och Henrik Stridh lät medaljerna ligga kvar i handen.

Det här gillades inte av Internationella ishockeyförbundet (IIHF). I maj straffades Montén, Landén och Stridh samt de fem spelarna hårt för tilltaget. Montén stängdes av i tre matcher, Stridh och Landén i två. Trion skulle alltså ha varit avstängd i inledningen av kommande JVM i Kanada

– Man tänkte inte på det då att det kunde bli de här följderna. Med facit i hand är man ångerfull, sade Montén till SVT Sport då.

En överklagan lämnades in och i dag kom alltså nya besked. Ledartrion frias av Idrottens skiljedomstol, Cas, vilket gör att de får leda Juniorkronorna i JVM 2019.

Cas hittade en lucka i reglementet som säger att det enbart är spelarna som måste bära medaljerna kring halsen ”på ett respektfullt sätt” under avslutningsceremonier och intervjuer, skriver IHHF på sin hemsida.

IHHF skriver också att de är besvikna över beslutet och att de nu ändrat regeltexten för att den framöver även ska gälla ledare.

Avstängningen för spelarna kvartstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.