Foto: Bildbyrån

JVM spelas utan publik – kan avgöras likt NHL-slutspelet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt internationella ishockeyförbundets (IIHF) ordförande Rene Fasel kommer JVM spelas utan publik . Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet, säger till SVT Sport att IIHF tittar på att avgöra turneringen likt NHL-slutspelet med två veckors karantän för spelarna.

Det är till den ryske hockeyjournalisten Semyon Galkevitj som Rene Fasel säger att det inte kommer vara möjligt att spela JVM utan publik i december.

I stället jobbar IIHF med idén att avgöra JVM i Edmonton likt NHL-slutspelet där spelarna kommer tvingas till en två veckor lång karantän. I det ursprungliga upplägget skulle JVM avgöras i både Edmonton och Red Deer.

 – Just den modellen tittar man på för att hitta ett sätt att spela JVM på då det är en bit bort till man kan spela med publik i arenorna. Jag hoppas Hockey Canada (kanadensiska hockeyförbundet) och IIHF hittar en lösning.

Kan man skjuta upp JVM för att spela med publik?

– Någon sådan diskussion känner vi från svenskt håll inte till. Den faller också på sin egen orimlighet med tanke på att den internationella kalendern med olika mästerskap är förhållandevis full under året. Tittar man just på vårsidan så är det nationella slutspel där vi Sverige har SM-slutspel och kval.

Positiv till upplägget

Svenska ishockeyförbundet är positiva att spela JVM med ett NHL-upplägg.

– Från svenskt håll har vi sagt att vi gärna ser att JVM genomförs, och det av många olika skäl. Först och främst är det en stor hockeyfest och bedömer IIHF att spel utan publik är vägen framåt har vi ställt oss positiva till det.

I mitten av september sammanträder IIHF:s styrelse och då väntas ett slutgiltigt besked om JVM.

– Vi har kommit överens i IIHF att alla sådana här beslut ska tas senast tre månader i förväg. Vi räknar med ett definitivt besked senast i mitten av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.