Juniorkronornas gulddrömmar i kras

Det blir ingen JVM-final för Juniorkronorna. I semifinalen mot Kanada tog det stopp. Trots två ledningsmål föll man med 2–5. ”Det är klasskillnad mellan lagen i dag”, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Trots kanadensisk rivstart var det lite oväntat Sverige som tog ledningen efter sex minuter genom lagkaptenen Joel Eriksson Ek som i numerärt underläge gjorde 1–0 på egen hand. Men Kanada svarade snabbt och kvitterade knappt två minuter senare genom Mitchell Stephens.

Målvaktsbytet vände matchen

Då svarade Sverige igen. Alexander Nylander spelade fram till Carl Grundström som trots en misslyckad dragning ändå fick in pucken mellan benen på kanadensiske målvakten Connor Ingram – som då hade gjort sitt i matchen, bara åtta minuter in i matchen när han byttes ut.

JVM i ishockey

Med dryga minuten kvar av första perioden kvitterade Kanada på nytt i powerplay när Anthony Cirelli pricksköt in 2–2.

Svajigt Sverige

I andra perioden var Sverige i rejäl brygga och Kanada tog också välförtjänt ledningen med 3–2 genom Julien Gauthier som efter halva matchen tryckte in sin egen retur vid Felix Sandströms högra stolpe. Kanada hade även lägen för fler mål, men Sandström stod för flera superräddningar och höll kvar Juniorkronorna i matchen.

Åtta minuter in i tredje perioden utökade sedan Kanada sin ledning genom lagkaptenen Dylan Strome till 4–2 i spel fyra mot fyra.

”Jävligt tom just nu”

I tom bur satte sedan Julien Gauthier spiken i kistan när han gjorde 5–2 med knappt två minuter kvar.

– Vad ska man säga, jag är bara jävligt tom just nu. Vi kommer inte upp till nivån vi ska vara på. Kanada gör väl sin bästa match för turneringen och vi är inte riktigt där så, vi pallar inte trycket helt enkelt, säger Rasmus Asplund till SVT Sport.

För Sverige väntar nu Ryssland i bronsmatch i kväll.