Kirill Kaprizov gjorde matchens första mål. Foto: Bildbyrån

USA till final efter straffdrama

USA är klart för JVM-final efter straffdrama mot Ryssland. Med 3–3 efter full tid krävdes straffavgörande där USA avgjorde i sjunde omgången och Troy Terry blev stor matchhjälte. ”En stor seger för oss och för USA:s hockey generellt”, säger han till SVT Sport.

USA och Ryssland möttes på nytt efter att ha drabbat samman i gruppspelet i mellandagarna. Då vann USA med 3–2 och i kväll jagade Ryssland revansch – och det började bra för ryssarna.

Kirill Kaprizov, JVM:s skytteligaledare just nu, slog till direkt till 1–0. Men precis innan första periodpausen kvitterade USA genom Colin White som med en slumppuck från ena sarghörnet lyckades få in pucken förbi ryska målvakten Ilya Samsonov.

JVM i ishockey

Amerikansk vändning i andra

Ryssland fick en drömstart på andra perioden när Denis Guryanov drog in en retur till 2–1. Men sedan vände USA på steken – först kvitterade Luke Kunin i powerplay, sedan blev Colin White tvåmålsskytt med sitt 3–2-mål efter nytt svagt målvaktsingripande av ryska målvakten Samsonov.

Fem minuter in i tredje hade USA ett gyllene läge att utöka till 4–2 på straff, men lagets stora poängkung Clayton Keller tog inte vara på läget och istället fick Samsonov revanschera sig. Istället kvitterade Ryssland på kontring minuten senare till 3–3 som också stod sig efter ordinarie tid, vilket innebar förlängning.

”Stor seger för oss”

Väl i förlängningen blev det inga mål, utan straffar skulle avgöra dramat.

I den sjunde omgången klev Troy Terry fram och blev stor matchhjälte när han, med sitt tredje(!) mål i straffläggningen frälste USA och tog dem till JVM-final.

– Jag minns inte, jag fick en blackout tror jag. Han är en stor målvakt så jag försökte bara få till en rörelse och det fungerade, säger Terry till SVT Sport.

– Det känns speciellt. Ryssland är ett lag som vi haft stor rivalitet med de senaste åren. Det var en stor seger för oss och för USA:s hockey generellt.