Svenska U18-tjejerna klara för VM-final

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska U18-landslaget är klart för VM-final mot USA.

Detta efter en mycket spännande semifinal mot värdnationen Ryssland, en match som de svenska tjejerna lyckades vinna med 2-1.

Matchhjälte blev Lina Ljungblom från Skövde som sköt det avgörande målet.

– Det är så jäkla häftigt, en häftig dag och jag vill inte att den ska ta slut, säger den svenska lagkaptenen Maja Nylén-Persson.

De svenska tjejerna ska som första europeiska land någonsin spela VM-final. För Nylén-Persson blev dagen extra häftig eftersom hon även nominerades i OS-truppen.

– En av de bästa dagarna i mitt hockeyliv, en dröm som går i uppfyllelse, säger hon.

De svenska tjejerna besegrade Ryssland med 2-0 i gruppspelet i veckan och kvällens semifinal blev precis lika jämn och oviss.

Svenskorna förde spelet, men ryskorna var farliga i kontringsspelet och satte den svenska målvakten Anna Amholt på flera svåra prov.

Kvitteringen kom

Det dröjde till den andra perioden innan matchens första mål kom. Sverige tog ledningen genom Josefin Bouveng, till vardags i Djurgården. Bouveng vann pucken i högerläge och avancerade in i skottsektorn och överlista sen den ryska målvakten Diana Farkhurdinovas med ett handledsskott.

Kvitteringen kom 8.54 in på tredje perioden genom Ilona Markova som överlistade en skymd Amholt. Men ryskorna glädje blev kort, 10.25 in på tredje perioden kom det svenska segermålet.

Ny svensk ledning

OS-uttagna Maja Nylén-Persson drev upp pucken, passade till Lina Ljungblom som sköt, Farkhurdinova klarade första skottet men Ljungblom var framme på returen och sköt målet som förde Sverige till VM-final.

Resten av matchen bjöd på hårt tryck från hemmanationen som bland annat fick chansen att spela fem mot tre i drygt en minut och även avslutade matchen sex mot fyra men Amholt i det svenska målet stod pall. Maja Nylén-Persson fick priset som bästa svenska spelare.

–  Nu gäller det att ladda om, men vi ska ända passa på att njuta såklart, säger den svenska förbundskapten Ylva Martinsen till SVT Sport.

Final mot USA

I morgondagens final ställs de svenska tjejerna mot USA som besegrade Kanada med 4-3 efter straffar i dagens andra semifinal.

Men de svenska tjejerna är redan historiska, detta är nämligen första gången ett europeiskt land tagit sig till final i U18-VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.