Kahnberg: ”Jag klarade inte av någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje spelare i SHL har drabbats av en hjärnskakning.

En som drabbats extra hårt är Frölunda-profilen Magnus Kahnberg som för tre år sedan fick avsluta karriären på grund av flera hjärnskakningar.

– Mitt första år efter den sista hjärnskakningen klarade jag inte av att göra någonting, säger Kahnberg i Morgonstudion.

En studie av Yelverton Tegner, professor på Luleå Tekniska Universitet, visar att hjärnskakningar är ett allt mer utbrett problem i svensk ishockey.

Studien, där knappt 300 spelare deltog, visar att mer än en tredjedel av spelarna i SHL drabbats av en hjärnskakning.

Magnus Kahnberg, 37, är en av dem som farit särskilt illa. Efter tre hjärnskakningar under sina fyra sista år som aktiv hockeyspelare valde han att avsluta karriären 2015.

Ännu inte helt återställd

– Mitt första år efter den sista hjärnskakningen klarade jag inte av att göra någonting. Jag har varit väldigt yr och illamående, det är samma symptom som när man går in i väggen väldigt hårt, säger Kahnberg i Morgonstudion som än i dag inte är helt återställd:

– Det går framåt, men väldigt väldigt långsamt.

Professor Tegner vill se att att man i herrhockeyn gör om regelverket till hur det ser ut i damhockeyn där man endast får tackla i spelets riktning.

– Tacklingsmomenten är inte med i tjejhockey, får bara tacklas. Så var det från början i herrhockeyn , att tacklingen var till för att ta pucken.

Svårt att komma ur

Kahnberg köper inte Tegners förslag utan menar att spelarna i stället måste bli bättre på att följa regelboken.

– Det är ju extremt svårt att komma ur det här. Tacklingar är ett moment som många i publiken uppskattar mycket.

I mina ögon är det en perfekt sport om man håller sig till reglerna, alltså där tacklingen ska vara ett mål att vinna pucken tillbaka, men så ser tyvärr inte verkligheten ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.